"СВЕ ВЕЋИ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ" - Кон: Ево због чега је дошло до наглог пораста броја оболелих у Србији

Танјуг

17. 03. 2021. у 10:14

МЕРЕ које су уведене су нужне, јер је вирус толико у циркулацији да је све више заражених људи који кажу да не знају како су се инфицирали, да су поштовали превентивне мере - носили маску, поштовали дистанцу, водили рачуна о хигијени, каже епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон.

СВЕ ВЕЋИ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ -  Кон: Ево због чега је дошло до наглог пораста броја оболелих у Србији

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Упитан да ли су мере правовремене и да ли је задовољан, Кон је рекао да о задовољству нема смисла говорити у оваквој ситуацији када је велики број заражених и када је све затворено.

- Пред школски распуст 18. децембра, донета је одлука да не може више од 30 одсто скијалишта да буде попуњено. Та одлука је разматрана и донета на Кризном штабу. Допуштено је да скујаши могу да скијају, али да се обезбеди поштовање мера - навео је Кон за ТВ Пинк.

Истиче да је осим непоштовања мера један од фактора због чега је дошло до наглог пораста број заражених у Србији и то што се вирус мења.

- Један од разлога зашто креће пораст броја заражених, као што смо видели у западној Европи и Великој Британији, је појава британске варијанте вируса, где се вирус до те мере изменио и да је показао друга својства - брже се преноси, изазива озбиљнија оболења - рекао је он.

На питање зашто и нижи разреди основне школе прелазе на онлајн наставу и да ли се повећава број оболеле деце, он је навео да су искуства других земаља да када се појавио британски сој зараза се спушта на млађи узраст, али да не изазива тежа оболења код њих.

Предлоге појединаца да вакцинисаним грађанима треба дозволити да могу да одлазе на концерте у позоришта, Кон је рекао да је тај предлог епидемиолошки занимљив, примамљив, али етички неприхватљив.

- То је тема која мора озбиљно да се размотри. То није медицински део - рекао је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)