КАТАСТРОФАЛНА ТЕНДЕНЦИЈА - 2050. ПОЛА СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ: Дмитровић упозорио - смртност већа 20 посто, изгубили смо град величине Шапца!

Д. РИСТИЋ

16. 03. 2021. у 19:25

У СРБИЈИ ће 2050. године, уколико се нешто крупно не предузме, живети четири милиона људи мање, од чега ће више од три милиона бити становници Београда.

КАТАСТРОФАЛНА ТЕНДЕНЦИЈА - 2050. ПОЛА СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ: Дмитровић упозорио - смртност већа 20 посто, изгубили смо град величине Шапца!

Фото: Д. Ристић

Ово је изјавио министар за бригу о породици и демографију, Ратко Дмитровић током посете Врању, који је изнео податак да је у јануару смртност у Србији већа у односу на претходну годину за 20 одсто, док је родност смањена за 12 процената.

- Језива математика каже да је прошле године, у односу морталитета и наталитета, Србија изгубила град величине Шапца, односно 45.000 становника. Када узмемо у обзир корону и број људи који одлази из земље, долазимо до податка да држава остаје без око 80.000 људи годишње - казао је министар.

Он је истакао да то смањење популације није карактеристично само за Србију, већ да је ситуација у региону и Европи можда још и гора. У најбогатијим земљама Европе стопа родности не прелази 1,8, што говори да новац не решава пролем наталитета, оценио је министар и најавио да министарство на чијем је челу, припрема програм за заустављање негативних тенденција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)