ЏЕЈМИ ОЛИВЕР ПРЕПОРУЧУЈЕ ЋЕВАПЕ И АЈВАР: Ево како славни кувар прави наше специјалитете

Д. Д. С.

15. 03. 2021. у 12:23

НА свом званичном сајту Џејми Оливер препоручује наше омиљене специјалитете, ћевапе и ајвар: "Ако вам другари долазе у госте, ове тортиље са ћевапима и ајваром су апсолутно идеалан избор". Уз то иде и рецепт.

ЏЕЈМИ ОЛИВЕР ПРЕПОРУЧУЈЕ ЋЕВАПЕ И АЈВАР: Ево како славни кувар прави наше специјалитете

Фото: Д. Новковић

Потребни састојци за припрему ове "посластице" су:

750 г млевеног говеђег меса

400 г млевеног свињског меса
1 главица белог лука, плус 4 чена црног
2 кафене кашичице соде бикарбоне
1 кафена кашичица млевене паприке
1 јаје

150 мл киселе воде

Маслиново уље
6 црвених паприка
2 патлиџана
Першун
2 лимуна
Екстра девичанско маслиново уље
1 црни лук
6 тортиља
Љуте папричице (по избору)
Кисела павлака


А ево и начина припреме за ћевапе "а ла Џејми Оливер":


Ољуштите, издробите 4 чена белог лука и ставите у велику чинију. Додајте сво млевено месо и помешајте. Убаците мало соде бикарбоне и млевене паприке, и зачините по укусу.
Убаците јаје и рукама гњечите смесу. Додајте колико је год потребно киселе воде како би смеса постала глатка.


Поделите месо у 10 до 12 комада у облику ћевапа, отприлике 10 цм дугачких и 2 цм широких. Ставите их у науљену тепсију, покријте пластичном фолијом и ставите у фрижидер.стабљике, и исецкајте поврће.


Исцедите 6 препечених ченова белог лука и додајте течност поврћу. Додајте и першун, а онда све исецкајте заједно.


Пошто исецкате сво поврће, зачините са мало соли и бибера, исцедите 1 лимун и додајте доста уља. Одложите посуду.


Потом ситно исецкајте преостали першун и сипајте га у чинију. Ољуштите, ситно исецкајте црни лук и додајте га у чинију, и након тога у њу исцедите други лимун. Промешајте све и одложите посуду.


Непосредно пре него што планирате да послужите јело, подгрејте тортиље и ставите тигањ на ватру. Када се тигањ угреје, пеците ћевапе једно 10 до 12 минута док се не испеку.
За сервирање премажите ајвар преко тортиља, ставите на њих пар ћевапа и по једну љуту папричицу. Са стране ставите по кашику павлаке и преостале колутиће лука као декорацију.

А за ајвар, угрејте рерну на 230Ц/гас 8.


У нову тепсију ставите целе паприке, патлиџане и неољуштени црни лук, и пеците у рерни 30 до 40 минута, све док кора поврћа мало не поцрни.


Када се паприке и патлиџани запеку, ставите их у чинију, покријте пластичном фолијом и оставите 20 минута. Када се мало охладе, ољуштите им коре и одстраните стабљике, и исецкајте поврће.


Исцедите 6 препечених ченова белог лука и додајте течност поврћу. Додајте и першун, а онда све исецкајте заједно.


Пошто исецкате сво поврће, зачините са мало соли и бибера, исцедите 1 лимун и додајте доста уља. Одложите посуду.


Потом ситно исецкајте преостали першун и сипајте га у чинију. Ољуштите, ситно исецкајте црни лук и додајте га у чинију, и након тога у њу исцедите други лимун. Промешајте све и одложите посуду.


Непосредно пре него што планирате да послужите јело, подгрејте тортиље и ставите тигањ на ватру. Када се тигањ угреје, пеците ћевапе једно 10 до 12 минута док се не испеку.
За сервирање премажите ајвар преко тортиља, ставите на њих пар ћевапа и по једну љуту папричицу. Са стране ставите по кашику павлаке и преостале колутиће лука као декорацију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Нова димензија живота у делу Београда који се буди из сна

Нова димензија живота у делу Београда који се буди из сна

У ПОТРАЗИ сте за станом у центру града који је довољно изолован од градске вреве, окружен зеленилом и реком, а с друге стране вам је подједнако важно да кварт има одличне саобраћајне везе са свим деловима Београда?

18. 04. 2024. у 10:00

Коментари (0)

УЕФА ГЛЕДА И НЕ ВЕРУЈЕ: Ево шта ће Белорусија да уради због ЕУРО 2024