ДА ЛИ У СРБИЈИ ИМА ДРУГИХ СОЈЕВА КОРОНЕ? Британски је већ регистрован, Гојковић открио каква је тренутна ситуација

Новости онлине

15. 03. 2021. у 11:26

ДРУГИ нови сојеви корона вируса нису доказани у Србији, каже професор др Медицинског факултета у Србији, вирусолог Тања Јовановић, члан Кризног штаба за борбу против корона вируса.

ДА ЛИ У СРБИЈИ ИМА ДРУГИХ СОЈЕВА КОРОНЕ? Британски је већ регистрован, Гојковић открио каква је тренутна ситуација

Фото: Депоситпхотос/Принтсцреен

У нашој земљи је до сада доказан само британски сој корона вируса, а претпоставку да има и других у петак је након седнице Кризног штаба за борбу против корона вируса изнео покрајински секретар за здравље Зоран Гојковић.

На питање да ли је британски сој кривац за раст броја оболелих од ковида 19 у Србији, и да ли су се у нашој земљи појавили и други сојеви корона вируса, он је рекао да вероватно циркулишу и друге мутације.

Фото Танјуг

- Кривац за ово што нам се сад дешава је корона вирус, све могуће његове мутације, али смо највећи кривци ми који се не придржавамо мера. Вероватно циркулишу и други сојеви, али то у овом тренутку није толико важно. Раде се испитивања, није на мени о томе да говорим. Наши вирусолози то прате - рекао је Гојковић.

Са друге стране, професорка Јовановић казала је данас да други сојеви нису још доказани код нас.

- Да ли их има или нема, ми не знамо, али ми их још нисмо доказали - казала је проф. др Јовановић.

Подсећамо, први случај британског соја корона вируса регистрован је у Србији 24. јануара. Путница из Лондона, која је била негативна на ПЦР тесту, донела је тај сој, њен супруг је имао тешке симптоме.

Ова вирус иначе, показао се као контаминознији, а последња истраживања кажу и да је смртоноснији.  Претпоставља се да се он открива у 30 одсто случајева новх оболелих од ковид 19 у Србији.

Фото: Принтскрин

- Повећава се удео британског соја међу оболелима. Све чешће се региструје, и оно што је примећено јесте да се брзо преноси - казала је недавно проф. др Јовановић.

Стручњаци кажу и да он више погађа и шири се међу децом. У земљама у региону присутни су и други сојеви.

У Хрватској су поред британског, регистровани и њујоршки и јужноафрички, а овај последњи, јужноафрички регистрован је и у Словенији.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)