ИГУМАН САВА ЈАЊИЋ ЗА ЊУЈОРК ТАЈМС: Не планирам да одем одавде

Танјуг

15. 03. 2021. у 00:00

ИГУМАН манастира високи Дечани Сава Јањић говорио је у интервјуу за "Њујорк тајмс" о настојањима да се одупре испадима екстремиста "са свих страна" и сачува манастир, као и да се избори за црквено земљиште враћено пресудом суда у Приштини пре пет година.

ИГУМАН САВА ЈАЊИЋ ЗА ЊУЈОРК ТАЈМС: Не планирам да одем одавде

Архива Новости / Фото: А. Станковић

Изван тишине Високих Дечана, манастира који још чувају НАТО снаге више од две деценије након што су ратови на Балкану окончани, и даље се непрестано чује бука од онога што отац Сава назива “безумним национализмом”, упућена њему са свих страна, пише "Њујорк тајмс".

“То би могао да буде знак да не грешим, да нисам на страни лоших. Сада ме нападају екстремисти са свих страна”, прича за амерички лист 56-годишњи игуман.

Отац Сава, описан у тексту као дугогодишњи критичар шовинизма и син Србина и Хрватице, стекао је неколико пријатеља, али и много оних који га критикују на Косову које је изронило из хаоса и рата деведесетих.

Како пише NYT, највећи изазов са којим се сада суочава представљају етнички Албанци који чине више од 90 одсто косовског становништва и који су претњама и повременим насиљем, како се наводи, очистили оближњи град Дечани од мале српске заједнице током протекле две деценије.

"Срж тог проблема данас је земљиште, тачка око које су се заједнице у овом региону спориле генерацијама уназад. Дуга правна битка у какву се манастир оца Саве упустио да врати црквену земљу конфисковану после Другог светског рата закомпликовала се и након што су албански националисти почели да се грабе око земље, одговарајући тако на намере Срба да поврате контролу над Косовом, које је прогласило независност 2008. године", пише њујоршки лист.

Упркос твдњама локалног становништва да су “монаси јако моћни”, у стварности, много моћнији на овом брдовитом делу Косова је Рамуш Харадинај, некадашњи командант ОВК, које NYT описује као "герилске јединице које су се бориле против српских снага".

Градоначелник Башким Рамосај, Харадинајев савезник, одбио је да манастиру врати земљиште, одбацујући пресуду Уставног суда Косова из 2016. године да територија коју је отац Сава тражио мора да буде враћена.

Фото Д. Зечевић

Градоначелник, који је одбио и да говори за Њујорк тајмс, изјавио је за локалне медије да би радије отишао у затвор него спровео ту пресуду и предао земљиште.

Док Албанци који су се склањали у манастир током рата прећутно подржавају монахе, њихове политичке вође спор око земље често виде као “наставак њиховог рата против Срба, као да смо Милошевићеви наследници, а ми то нисмо”, каже Сава Јањић.

Пресуда којом се потврђује право манастира на земљу, додаје он, “није била Милошевићева одлука, него одлука највишег косовског суда”.

Отац Сава, жалећи се да су приштински медији редовно „клеветали“ цркву, одбацио је као „очиту лаж“ оптужбе да су српски свештеници на Косову подржали крвопролиће, оптужујући албанске политичаре да „продају јефтине националистичке приче из изборних разлога“.

Припадници различитих етничких заједница, рекао је он, често се срећно мешају ван Косова и Метохије, али „овде не могу нормално да живе јер морају да уђу у националистичке парадигме и требало би да се понашају онако како би требало да се понашају прави Срби или прави Албанци“.

То, каже, „није природно и људи би требало да живе заједно без обзира на њихове разлике.

Новости

У случају манастирског земљишта, упозорио је недавно амерички амбасадор Филип Коснет да „није реч о етничкој припадности, политици или религији, него о имовинском праву и поштовању закона“, наводи њујоршки дневник.

„Овај неуспех у придржавању владавине закона, пролонгиран током година од стране неколико различитих косовских влада, доводи у питање посвећеност Косова једнакој правди“, рекао је тад Коснет, како подсећа NYT.

Отац Сава је одбио да каже да ли прихвата независност тзв. Косова, али, иако је држављанин Србије, носи личну карту коју је издала влада у Приштини, што српски националисти наводе као доказ издаје, наводи њујоршки лист.

Игуман, ипак, каже да је његов манастир преживео векове турске владавине, окупације Италијана и Немаца током Другог светског рата и етничког крвопролића 1990. година, и да ће наставити да одолева.

„Кад би ови зидови могли да говорие, причали би вам о много турбулентнијим временима од ових“, каже, показујући на средњовековне фреске које украшавају цркву.

„Уопште не планирам да одем, све док сам на овом свету. Ово је мој дом", поручује игуман манастира Високи Дечани.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)