ДОКТОР ЂЕРЛЕК КОМЕНТАРИСАО ИДЕЈУ О КОВИД ПАСОШИМА: Држава ће урадити све што је потребно да сви грађани могу да путују!

Новости онлајн

14. 03. 2021. у 19:23

ШОКАНТНИ предлог из Брисела да "ковид пасоши" важе само за вакцинисање цепивима које је одобрила Европска агенција за лекове (ЕМА), забринула је многе грађане Србије који су примили кинеску или руску вакцину.

ДОКТОР ЂЕРЛЕК КОМЕНТАРИСАО ИДЕЈУ О КОВИД ПАСОШИМА: Држава ће урадити све што је потребно да сви грађани могу да путују!

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Међутим, др Мирсад Ђерлек каже да разлога за бригу нема, јер ће, уколико таква одлука и буде донета, држава урадити све што је потребно да сви грађани могу да путују без обзира коју су вакцину примили.

- Велико је питање шта ће се десити и да ли ће се 17. марта све земље чланице ЕУ сложити са тим предлогом. Не верујем да ће бити баш тако ригидни, јер се пре свега ЕУ, због економских разлога, неће одрећи туриста из Русије и Кине. Чак и да буде донета, највероватније је да ће се до јуна ревидирати, па ће и кинеска и руска вакцина бити дозвољене у ковид пасошу - каже др Ђерлек и додаје да би доношење овакве одлуке било супротно европским вредностима, јер се ограничавају основна људских права, право на кретање и право на избор вакцине.

- Чак и да се то деси, држава је спремна да омогући брзу израду ПЦР или, ако је потребно, других тестова, те ће наши грађани за сат, два добијати резултате и моћи да путују.

Др Ђерлек каже да ће бити урађено све што је неопходно како би могло да се путује, али да је приоритет и даље очување здравља грађана.

- Наши грађани неће остати ускраћени за путовања, али нама је, пре свега, циљ да заштитимо здравље људи. Да бисмо путовали морамо остати здрави. Морамо да наставимо са масовном вакцинацијом. Надамо се да ћемо до краја јуна успети да ревакцинишемо 2,5 милиона грађана, а ако се на то додају они који су имунитет добили самозаражавањем, то би онда значило да смо близу колективног имунитета и да можемо да размишљамо о одмору - закључује он.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)