ЧЕКА НАС ДРАСТИЧАН ПАД ТЕМПЕРАТУРЕ ЗБОГ ЦИКЛОНА: Познати метеоролог открио какво нас време чека следеће недеље

Новости онлине

14. 03. 2021. у 18:20

ПОЗНАТИ метеоролог Ђорђе Ђурић објавио је прогнозу за наредне дане, и истакао је да нам након данашње пролећне температуре стижу пљускови са грмљавином, а потом са севера и јаче захлађење са кишом и снегом.

ЧЕКА НАС ДРАСТИЧАН ПАД ТЕМПЕРАТУРЕ ЗБОГ ЦИКЛОНА: Познати метеоролог открио какво нас време чека следеће недеље

Фото: Депоситпхотос/Принтсцреен/windy

- Данашњи дан протиче у знаку пролећног времена. Тренутне температуре крећу се од 13°Ц на северу и западу Војводине до 20°Ц у западним, централним и у југоисточним пределима Србије, а у Београду је 18°Ц - пише Ђурић.

Иначе, у овом часу изнад севера Европе налази се циклон, а у склопу њега премешта се и хладни фронт. Истовремено, у северном Јадрану формирао се и секундарни циклон. Како се Србија данас налази испред ових система и у топлом сектору циклона, изнад нашег подручја преовладава јужно струјање и долази до прилива топле ваздушне масе са југа и са Медитерана, појаснио је метеоролог.

- У току послеподнева хладни фронт стићи ће до Војводине и донети јаче наоблачење са кишом, пљусковима и грмљавином, уз скретање ветра на јак северозападни, а при продору хладног фронта пролазно и са олујним ударима. Крајем дана, током вечери и ноћи хладни фронт премештаће се и преко осталих предела Србије и на свом путу доносити јаче наоблачење са кишом, пљусковима и грмљавином, уз скретање југозападног ветра на јак северозападни, а при продору хладног фронта пролазно са олујним ударима. Након дашањих 20°Ц, током вечери и ноћи очекује се осетнији пад температуре, јер ће са севера и северозапада преко Панонске низије доћи до продора осетно хладније ваздушне масе. Овај продор уследиће због тога што ће хладни фронт прећи преко нашег подручја ка истоку, а са њим и центар циклона преко Панонске низије ка области Карпата, па ће се наше подручје наћи у задњем , тј. хладном сектору циклона. У току вечери и ноћи у целој Србији обилнија киша, пре или приликом продора хладног фронта и пљускови са грмљавином, док се на планинама очекује снег - нагласио је Ђурић.

У Србији у понедељак облачно и осетно хладније са кишом, у брдско-планинским пределима са снегом, уз повећање снежног покривача. После подне услова за суснежицу и снег биће и у нижим пределима на југу Србије. Средином дана у северним, а до краја дана и вечери понегде и у осталим пределима Србије очекује се престанак падавина и делимично разведравање. Дуваће јак, на ударе и олујни северозападни ветар. Минимална температура од 1 до 5°Ц, у Београду до 4°Ц, максимална дневна од 5 до 10°Ц, у Београду до 7°Ц.

У Србији се од недеље после подне и увече па до понедељка после подне очекује да падне од 10 до 30 мм кише по квадратном метру, локално и до 40 мм, а највећа количина очекује се током вечери и ноћи и то у западним, централним и североисточним пределима Србије и на подручју Београда, Срема, Мачве и Шумадије. На подручју Београда очекује се да падне од 20 до 30 мм кише. На планинама се очекује да падне од 10 до 20 цм снега, локално и више.

У Србији од уторка до краја седмице променљиво облачно и хладно за ово доба године, повремено са кишом, у брдско-планинским пределима са снегом, а у току ноћи и јутра услобва за суснежицу и влажан снег биће понегде и у нижим пределима. Максимална температура од 4 до 10°Ц. Наредних дана дуваће и јак северозападни ветар, на истоку Србије повремено и са олујним ударима.

- Дакле, од уторка Србија и наше подручје налазиће се у задњем делу снажног циклона, чији ће се центар налазити изнад Моладвије и Украјине, па ће над нашим подручјем струјати веома хладна ваздушна маса са севера, а биће и влажна, па се очекују киша, суснежица и снег, а дуваће и јак, на истоку Србије и олујни северозападни ветар. Ветровито време и снажно северно струјање биће последица и веома израженог градијента ваздушног притиска, јер ће нам се са истока налазити центар већ напоменутог циклона са вредношћу притиска у центру око 990 мб, а са запада ће простирити веома снажан антициклон, чији ће се центар налазити изнад Атлантика и Британских острва, а вредност притиска у центру биће чак 1038 мб - пише Ђурић, па додаје:

- Иначе, како су просечне средње максималне температуре за средину марта од 9 до 13°Ц, видимо да су данас температуре за 5 до 7 степени више од просека за ово доба године, а да ће током следеће седмице оне бити за око 5 степени ниже од просека.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)