ОНИ СЕ НАЈДУЖЕ ОПОРАВЉАЈУ ОД КОРОНЕ: Постоје две теорије зашто је то тако

Новости онлине

14. 03. 2021. у 01:03 >> 01:10

МУШКАРЦИ имају три пута више шансе да због инфекције вирусом ковид 19 заврше на интензивној нези, али се жене много дуже опорављају после инфекције, показало је истраживање француског "Центра за микробиологију и инфекције.

ОНИ СЕ НАЈДУЖЕ ОПОРАВЉАЈУ ОД КОРОНЕ: Постоје две теорије зашто је то тако

Фото: В. М.

- То су жене коју се пре ове инфекције биле потпуно здраве - рекао је Ноа Гринспан, лекар који води центар за рехабилитацију од плућних болести у Њујорку.

Иначе, у овом центру, сада се оправљају пацијенти после прележаног ковида, а 85 одсто њих су жене.

- Жене имају много јачи одговор Т ћелија од мушкараца, који им помаже да њихов имуни систем брже препозна вирус и уништи га. Ипак, ово је мач са две оштрице, јер снажан одговор Т ћелија може да наведе имуни систем да нападне сам себе - реко је др Гринспан. Гриснпан је рекао да се све његове пост-ковид пацијенткиње имају сличне симптоме повезане са аутоимуним нервним системом - вртоглавице, умор, убрзан рад срца, главобоље..

- Чињеница је да се мушкарци много брже опорављају, али још увек не знамо зашто. Постоји неколико теорија. За почетак, генетика. Наиме, X хромозом садржи више "имуно блиских" гена од Y хромозома, а и генерално садржи више гена, па тако може да створи веће шансе за мутацију, које могу да воде до аутоимуних болести.

И полни хормони играју велику улогу.

- Естроген регулиште имуни одговор, па када је његов ниво у организму мали, женски организам може да реагује превише "агресивно" на коронавирус, што може да објасни зашто се жене дуже опорављају од мушкараца. Па зато наше пацијенткиње имају много теже симптоме током менструације, када је ниво естрогена најнижи - рекао је др Гриспан.

(ало.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)