ДОКТОР КОН ИЗРИЧИТ: Треба нам закључавање 10 до 14 дана, морамо да предузмемо мере да би нам опстао здравствени систем

Novosti online

13. 03. 2021. у 10:29

- МИ СМО у ситуацији када више немамо избора, морамо неке мере да предузмемо да би нам опстао здравствени систем - рекао је др Предраг Кон, гостујући на ТВ Прва заједно са замеником градоначелника Гораном Весићем.

ДОКТОР КОН ИЗРИЧИТ: Треба нам закључавање 10 до 14 дана, морамо да предузмемо мере да би нам опстао здравствени систем

Фото: Танјуг

Упитан да ли нам је потребно дуже закључавање, др Кон је рекао да је сада "миниму 10 до 14 дана да будемо под мерама, јер је вирус сада толико око нас, да је немогуће зауставити га без драстичних мера".

Епидемиолог и члан Кризног штаба упозорио је и да би се падом здравственог система повећао број смртних случајева.

Др Кон је нагласио да ако би сви поштовали правила - маска, дистанца, хигијена, да нам овако драстичне мере не би биле потребне, као и да је једини излаз из целе ове ситуације масовна вакцинација.

И Весић је истакао да ако би се поштовале мере, било би довољно да су само оне на снази.

- Ако не ради економија неће бити пара за вакцине, тако да ако не ради економија неће бити јавног здравља - сматра Весић.

"На Копу иду на журке, па шире вирус по Београду"

На то је др Кон додао: "Ми нисмо експерти за економију, али као медицински део не можемо да имамо другачије ставове него што их имамо, и ми морамо да стојимо иза тога".

Весић је истакао да "имамо људе којима морамо да обезбедимо да раде, да примају плате и зато морамо да се боримо за њихова радна места".

- Бесан сам јер су се на Копаонику и Златибору организиовале журке, а затим су ти људи дошли у Београд и заразили људе у граду - рекао је Весић.

Откуд толики пораст броја заражених упркос вакцинацији?

На питање водитељке како је могуће да имамо оволики скок броја заражених када имамо велики број вакцинисаних, др Кон каже да је то могуће, јер смо у Србији са вакцинаијом кренули када смо имали високу присутност вируса.

- У било ком затвореном простору постоји вирус и тако је веома лако да се он шири - рекао је др Кон.

Он је још навео да се млади не вакцинишу, а да они највише шире вирус.

Упитан шта нас чека од понедељка, које мере можемо да очекујемо, др Кон није изнео детаље.

Весић је на исто питање рекао да или ће "све радити уз поштовање мера или неће ништа радити".

- Најгоре би било да скратимо радно време са 8 на 6 сати - рекао је заменик градоначелника.

Такође, додао је и то да имамо ситуацију да "ако затворимо људе, они ће се заразити код куће, јер људи праве журке у кући".

Др Кон о оставци

Упитан о могућој оставци у Кризном штабу, др Кон је одговорио: "Нема приче не игра ми се више и излазим из игре, то не иде тако".

Подсетимо, у Србији расте број заражених, али и умрлих од корона вируса, због чега је Кризни штаб за борбу против корона вируса одлучио да и овај викенд буде "зајклучан". Наиме, данас и сутра не ради ништа осим прехрамбених продавница, пумпи, апотека, киоска и доставе хране.

Према последњим подацима, објављеним јуче у 15 часова, у Србији је за један дан регистровано нових 4.668 заражених од 16.831 тесиране особе. Јуче смо имали и пораст броја умрлих - 26, а број особа на респираторима јуче је био 208.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)