МИНИСТАРКА ВУЈОВИЋ ОДРЖАЛА ХИТАН САСТАНАК: Отпад из Ковина од понедељка се вози на панчевачку депонију

Танјуг

12. 03. 2021. у 21:07

МИНИСТАРКА заштите животне средине Ирена Вујовић сазвала је вечерас хитан састанак са председницом општине Ковин Сањом Петровић и градоначелником Панчева Александром Стевановићем, на којем је договорено да се отпад из Ковина од понедељка вози на депонију у Панчево.

МИНИСТАРКА ВУЈОВИЋ ОДРЖАЛА ХИТАН САСТАНАК: Отпад из Ковина од понедељка се вози на панчевачку депонију

Фото: Министарство заштите животне средине

Вујовић је нагласила да ће се у Панчеву процењивати количина и врста отпада, како би се у што краћем року дошло до одрживог и дугорочног решења за отпад у Ковину, саопштено је из Министарства за заштиту животне средине.

- Након санирања пожара, капија депоније у Ковину је затворена. Међутим оно што је потребно за општину Ковин и за цео Банат јесте дугорочно решење, које Влада Србије припрема у сарадњи са кинеским партнерима када је реч о проширењу касете у Панчеву.

На састанку су разматрана сва решења. Примера ради, изградња трансфер станице у Ковину, након чега би се урадила санација и рекултивација несанитарне депоније у тој општини - рекла је Вујовић.

Она је додала да је у првом моменту било најважније да се спречи еколошка катастрофа, након што је недавно избио пожар на тој депонији, што је довело до појачаног загађења ваздуха.

Министарка је навела да су, од кад је преузела ресор заштите животне средине, бројни позитивни кораци предузети.

- Од почетка мог мандата затворена је несанитарна депонија Стањевине, једна од највећих еколошких бомби у Србији. Одвојили смо средстава за санацију депоније у Чачку, Трстенику, за изградњу трансфер станица у Новој Вароши и Књажевцу, за Регионалне депоније у Пироту и Ужицу.

Обезбедили смо средства и за осам нових Регионалних центара за управљање отпадом, којима ће након изградње бити обухваћено више од 50 локалних самоуправа у Србији. Спремни смо да финансијски помогнемо градовима и општинама да реше проблем дивљих депонија на својој територији, јер нама су здравље и квалитет живота грађана на првом месту - поручила је министарка Вујовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)