ТРАЖЕ САСТАНАК С ДАЧИЋЕМ: Време је да се Ромкиње упознају са радом Народне скупштине

В.Ц.С.

12. 03. 2021. у 13:32

ОРГАНИЗАЦИЈА Опре Рома Србија затражила је састанак са председником Скупштине Ивицом Дачићем, будући да није могао да их прими 8. марта, када су се представнице ове организације појавиле пред парламентом.

ТРАЖЕ САСТАНАК С ДАЧИЋЕМ: Време је да се Ромкиње упознају са радом Народне скупштине

Фото: В.Ц.С.

Како је за „Новости“ потврдила Јелена Рељић, циљ је да се Ромкиње упознају са радом Народне скупштине и да се у њој чују и њихове потребе и проблеми.

- У Србији, према проценама, има око 200.000 Ромкиња – каже Рељић. – На последњем попису, пре десет година, било је званично 147.000 Рома, али су процене да их је сада између 300.000 и 500.000, од чега половина жена. Велики број њих не зна која је сврха скупштине и како она утиче на њихов живот и решевање њихових проблема. Зато нам је циљ да, у договору с председником парламента, организујемо акцију упознавања ромских жена са законодавном влашћу и радом посланика, и посету згради парламента.

Она наводи да су ромске жене данас у Србији маргинализоване, да их традиционалистичко друштво третира као да им је место у кухињи, да немају исте прилике за образовање и школовање као остале жене, да морају далеко више да уче и раде да би стигле до школе и факултета.

- Многима родитељи не дају да наставе школовање, што због традиционализма, што зато што не желе да се њихове ћерке школују, а да после негде раде као чистачице. Ипак, оне које упишу средњу школу и факултет у 90 одсто случајева и заврше – каже наша саговорница.

Истраживања последњих година показала су да 80,4 одсто младих Рома рано напусти школовање, док је тај проценат у укупној популацији 7,8. Такође, у укупној популацији 97 одсто деце упише основну школу, а у ромској 69, а заврши је 64 одсто. Средњу школу, пак, упише само њих 22 одсто. Забрињава и податак да у укупној популацији око седам одсто млађих од 18 ступа у брак, док је у ромској популацији то 57 одсто, а стопа малолетничких рађања је 38 процената.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)