"СИТУАЦИЈА ЈЕ АЛАРМАНТНА" - Ђерлек упозорава: Лош одзив за вакцинацију у Новом Пазару и Тутину

Танјуг

11. 03. 2021. у 14:33

У НОВОМ Пазару до сада је вакцинисано само 5,2 одсто становника, а у Тутину још мање 2,4 одсто, каже државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек и додаје да ће у те две локалне самоуправе грађани од сутра моћи да се вакцинишу без заказивања преко еУправе.

СИТУАЦИЈА ЈЕ АЛАРМАНТНА - Ђерлек упозорава: Лош одзив за вакцинацију у Новом Пазару и Тутину

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Он је за Танјуг рекао да је епидемиолошка ситуација у Новом Пазару и Тутину "озбиљна и алармантна", да се свакодневно повећава број новозаражењих вирусом корона, да се грађани не придржавају епидемиолошких мера (маска, дистанца), да се може десити да епидемија измакне контроли и да се понови сценарио од прошле године.

Напомиње да се до сада у Новом Пазару, где живи више од 120.000 становника, вакцинисало свега 5,2 одсто становника и да је то бројка којом не може бити нико задовољан.

У Тутину ситуација је још тежа, расте број новозаражених, а од око 27.000 људи, колико живи у тој општини, свега 2,4 одсто је вакцинисано.

- Вакцинација је једини начин да се боримо против ове опаке и смртоносне болести. Држава Србија је урадила све што је требало, набавили смо опрему, обезбедили болничке капацитете, лекове, респираторе. Сада имамо и све четири вакцине које су доступне грађанима Тутина и Пазара - рекао је државни секретар.

Ђерлек очекује већу помоћ локалне самоуправе, да се више разговара са грађанима Новог Пазара и Тутина, објасни људима да се вакцинацијом спасавају животи.

Како каже током недавне посете Новом Пазару уверио се лично да се не поштују епидемиолошке мере - маска, дистанца, а да са друге стране људи не желе да се вакцинишу.

- Апелујем на грађане Новог Пазара и Тутина да се уозбиље и покажу високу свест и помогну себи. Ми никога не можемо терати, нити хоће држава да уводи обавезну вакцинацију - навео је он.

Истиче да је епидемиолошка ситуација озбиљна и алармантна, да је у последњих седам дана 352 грађана Новог Пазара било ПЦР позитивно, а да је сада у једном дану регистровано 62 заражених.

Очекује, уколико се ништа не предузме, да се сваки дан повећава број заражених.

- Копаоник је пун људи из Европе, гори све од короне, а наши Новопазарци иду на Копаоник на скијање. Не смемо дозволити да се понови сценарио од прошле године - каже Ђерлек.

Истиче да је министар здравља Златибор Лончар наложио да се у Новом Пазару крене са вакцинацијом без пријављивања преко еУправе, да се отвори што више пунктова и људима на терену објасни значај имунизације.

- Имамо одличне резултате у Крушевцу и Сремској Митровици где је почела вакцинација без претходне пријаве и заказивања. Позивам све грађане Новог Пазара и Тутина да се јаве на пунктове, одаберу цепиво и вакцинишу се. Спасите своје здравље, људи - рекао је Ђерлек.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)