ЂЕРЛЕК О ПЛАНУ ИМУНИЗАЦИЈЕ: Циљ је да се дође до сваког појединца у сеоским подручјима

Танјуг

10. 03. 2021. у 20:03

ПОСЛЕ Сремске Митровице и Крушевца план имунизације без пријављивања прави се и за друга места у Србији, рекао је државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек и дода да је циљ да се дође до сваког појединца у сеоским подручјима.

ЂЕРЛЕК О ПЛАНУ ИМУНИЗАЦИЈЕ: Циљ је да се дође до сваког појединца у сеоским подручјима

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Имунизација против корона вируса у нашој земљи почела је 24. децембра прошле године, подсећа Ђерлек и додаје да је остало много руралних подручја која нису покривена, те да је намера да се побољша организација како би се дошло и до људи који живе у тим подручјима, а који нису имали могућност да се пријаве за вакцинацију путем портала еУправа.

"У селима обично живи старо сеоско становништво, без младих људи. Циљ нам је да стигнемо до сваке куће у Србији и омогућимо да свако оствари своје право да добије бесплатну и безбедну вакцину", рекао је Ђерлек за Танјуг.

Додао је да ће се план имунизације становништва без пријављивања углавном односити на рурална подручја, те да ће ускоро бити завршен.

Појаснио је да је до сада вакцинисано 33,5 одсто грађана старијих од 75 година и 40,4 одсто грађана од 65 до 74 година што, додао је, значи да има још становништва те животне доби који нису примили вакцину против короне, који живе у руралним подручјима.

"Зато смо се одлучили на овај потез да дођемо до сваке куће, сваког села без обзира где се налазило, наравно уз велику помоћ јединица локалне самоуправе", рекао је Ђерлек.

Додао је да су здравствени систем и Министарство здравља спремни да дају свој кадар, а јединице локалне самоуправе теренска возила како би се извршила имунизација што више грађана Србије.

Ђерлек је рекао да је до сада прву дозу вакцине добило око 1.115.000 грађана, док је ревакцинисано око 633.000.

"Наш циљ је да ревакцинишемо два и по до три милиона људи како бисмо дошли до колективног имунитета, заједно са самозаражавањем, односно контактом који су људи остварили да би добили антитела како бисмо могли мирније да дочекамо лето и приближимо се победи против Ковида 19", рекао је Ђерлек.

Говорећи о евентуалном пооштравању мера, истакао је да је, без обзира какве се мере донесу, битно да се поштују, те да ће се више радити на контроли поштовања постојећих мера.

"Нема ту неке филозофије. Треба носити маску, избегавати контакте и држати дистанцу. Ако би све то радили, то би било довољно, без пооштравања мера", рекао је Ђерлек.

Истакао је да је веома важно и масовно пријавјивање за имунизацију јер је вакцинација једино оржје против корона вируса, који свакодневно односи жртве.

Напоменуо је да је тај број знатно мањи него у регону, али да је циљ да се колико је то могуће спаси сваки живот у Србији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)