МАЛИ БОРЦИ БИЈУ ВЕЛИКУ БИТКУ: У наранџастој и црвеној зони Дечје ковид-болнице у Нишу за годину дана лечили 662 пацијената

Д. АЛИХОЏИЋ

10. 03. 2021. у 11:17

ДОК су се моје колеге бориле за живот мајке заражене короном, својим рукама сам прихватио њеног тек рођеног сина тешког тек 900 грама. Видео сам малог Врањанца пре неки дан, када је долазио на контролу, лепо расте и напредује али, нажалост, мајку неће упознати, присећа се педијатар Ивица Накев, трагичног случаја породиље која је у нишком Клиничком центру изгубила битку са ковидом.

МАЛИ БОРЦИ БИЈУ ВЕЛИКУ БИТКУ: У наранџастој и црвеној зони Дечје ковид-болнице у Нишу за годину дана лечили 662 пацијената

Дечја клиника у Нишу / Фото Д. Алихоџић

Овај лекар у Дечјој ковид-болници у Нишу већ годину дана лечи најмлађе пацијенте, а до сада их је било 662 - од тек рођених до старијих тинејџера.

- И поред великог броја позитивних, међу којима су и деца, код нас је стање мирно. Нема већег пријема, јер је клиничка слика код деце лакша до средње тешке, па углавном не захтевају болничко лечење и то је за све нас веома утешно - каже доктор Накев, који је пре короне радио на Одељењу интензивне неге и хематологије.

Не крије да једва чека да се врати својим пацијентима, али да ће то учинити тек када видимо леђа пошасти.

- Сваког месеца се надамо да ће доћи крај свему овоме - каже наш саговорник. - Код нас се, у наранџасту зону, примају сва деца која имају теже симптоме. Уколико тест покаже да су позитивна, прелазе у црвену и настављамо са лечењем које у просеку траје од три до 15 дана. Најмлађи пацијенти су нам биле тек рођене бебе чије су мајке биле позитивне или се сумњало да имају корону.

Присећа се тешких тренутака, посебно дана када је летос преминула девојчица стара 13 година. Лечила се од леукемије, а корона ју је савладала за три дана. То је једини смртни случај у протеклој години у Дечјој ковид-болници где се збрињавају малишани са целог југоистока Србије и Косова. У тиму др Накева, који брине о свој овој деци, налази се и десет младих специјалиста и специјализаната педијатрије, али истиче да је драгоцена и помоћ старијих и искуснијих колега.

Доктор Накев каже да се код деце након короне јављају компликације, односно кавасаки и МИСЦ синдроми и да су излечили петнаесторо малишана са овим дијагнозама.

- Повишена температура, конјунктивитис, осипи по табанима, све су ово симптоми због којих би родитељи одмах требало да нам се јаве. Нема места паници, али их не треба занемаривати, јер је опасно уколико се адекватно не лече. То може да изазове запаљење коронарних крвних судова - упозорава наш саговорник.

СКАФАНДЕРИ ПЛАШЕ ДЕЦУ

МЕДИЦИНСКО особље које ради са децом не носи скафандере већ специјалну заштитну опрему која неће да "уплаши децу". Директорка ове ковид-болнице проф. др Анђелка Славковић се потрудила да преуређени простор за ковид пацијенте буде украшен дечјим мотивима. Једном од родитеља, који је негативан на корону, омогућено је да остане уз заражено дете, уз посебну правну процедуру.

- Ништа не сме да одвоји дете од мајке и није било случајева да је нека мајка одбила да буде уз своје дете - каже доктор Ивица.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)