БОРБА ЗА ЖИВОТ КОЈУ КОРОНА НИЈЕ СМЕЛА ДА ЗАУСТАВИ: На Институту за онкологију и радиологију усред епидемије оперисано 6.500 пацијената

Novosti online

09. 03. 2021. у 15:43

И током пандемије Институт за онкологију и радиологију Србије (ИОРС) успевао је да збрине све пацијенте. Институт је био зелена зона, примао је и лечио пацијенте из целе Србије.

БОРБА ЗА ЖИВОТ КОЈУ КОРОНА НИЈЕ СМЕЛА ДА ЗАУСТАВИ: На Институту за онкологију и радиологију усред епидемије оперисано 6.500 пацијената

Ilustracija Фото Depositphotos

Овако прича начелник операционог блока ИОРС-а, примаријус Дејан Стојиљковић.

Појава вируса корона и његово убрзано ширење умногоме је пореметило здравствени систем у целом свету, али и у Србији.

Имајући у виду да је број оболелих убрзано растао, било је неопходно жртвовати неке друге гране медицине, и ослободити капацитете у болницама за оне оболеле од вируса ковид 19 чија су стања дијагностикована као критична. Међутим, истовремено са ширењем опасног вируса, нису нестале друге до тада најопасније малигне болести.

И током пандемије, Институт за онкологију и радиологију Србије успевао је да збрине све пацијенте. Како прича начелник операционог блока ИОРС-а, примаријус Дејан Стојиљковић, Институт је био зелена зона, односно примао је и лечио пацијенте из целе Србије.

- На почетку пандемије, услед преласка већине болница у ковид систем, као и због страха становништва, дијагностика болести код онколошких пацијената се одвијала отежано. Резултат тога је био нагли пораст броја оних пацијената с узнапредовалом болешћу - наводи др Стојиљковић.

Упркос овој чињеници, он не крије задовољство постигнутим резултатима, јер, како тврди, "и за време ванредне ситуације дали су свој максимум да пацијенти добију најквалитетније лечење".

- Уколико 2020. годину поредимо са 2019, ИОРС је пружио свега шест одсто мање услуга. Бројке су заиста импресивне - истиче др Стојиљковић.

Број хоспитализација у стационару износио је 13.775, а просечна дужина лечења је скраћена са 8,3 на 6,8 дана.

- Дневне болнице Института су збринуле 24.793 пацијента. Биле су укупно 6.124 операције у стационару и 401 у дневном хируршком блоку. Амбуланте и конзилијуми су имали 135.990 прегледа. Радиолошка дијагностика је пружила 44.478 услуга - наводи статистичке податке др Дејан Стојиљковић.

Стојиљковић објашњава и да је у складу с епидемиолошким мерама и препорукама смањен број пацијената и дужина лечења у стационару, а повећан је број пацијената лечених у дневним болницама Института.

Сви запослени су се придржавали мера предострожности у спречавању даљег ширења вируса ковид 19, па је тако још с почетком пандемије уведено обавезно ПЦР тестирање пацијената који су били хоспитализовани ради лечења, или су били збрињавани преко дневних болница.

- Оперисани пацијенти тестирани су два пута, на дан пријема и на дан операције - подвлачи доктор.

Како каже, у Институт је више пута улазила ковид инфекција, па су сходно томе спровођене све неопходне мере: изолација, тестирања и отпусти пацијената.

- Вирус није заобишао ни запослене у овој установи, велики број њих такође је прележао инфекцију и одређено време био ван посла, на лечењу и у изолацији - додаје др Стојиљковић.

Много посла и на грудној хирургији

Др Стојиљковић, иначе специјалиста за грудну хирургију, каже да је у Институту током 2020. године изведено око 150 торакохируршких интервенција, међу којима и најсложеније торакалне операције.

- Код два пацијента је у непосредном постоперативном периоду регистрована ковид инфекција и они су преведени у ковид болнице, где су се опоравили - рекао је др Стојиљковић.

Посебно је апострофирао добру сарадњу с Универзитетском дечјом поликлиником Тиршова.

- То умногоме олакшава наш посао, јер су деца оперисана несметано у обе болнице - истакао је наш саговорник.

Како појашњава, на Институту за онкологију и радиологију Србије изведене су и брахитерапије плућа, а ИОРС је уједно и једини центар за то у Београду.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)