ДОКТОРКА ГРУЈИЧИЋ УПОЗОРИЛА: Ове 3 групе људи морају хитно да се јаве лекару ако се заразе короном – последице могу бити фаталне

Ј.С.

09. 03. 2021. у 14:23

ДИРЕКТОРКА Института за онкологију др Даница Грујичић упозорила је све који оболе од корона вируса да не чекају, већ да се одмах јаве лекару.

ДОКТОРКА ГРУЈИЧИЋ УПОЗОРИЛА: Ове 3 групе људи морају хитно да се јаве лекару ако се заразе короном – последице могу бити фаталне

Фото: Принтсцреен/РТС

Будући да је и докторка сама прележала опаки вирус, каже да јој је било потребно доста времена да се врати ранијим активностима и наглашава да је корона и даље непознаница за лекаре.

Објашњава да је за ковид-19 карактеристично то да изазива тромбоемболијске компликације у целом организму.

– Дешава се нешто што смо до сад гледали само у научно-фантастичним филмовима. Дешавало се да не могу пацијенту да извуку крв за анализу зато што је крв толико згрушана. Зато је битно да сви они који нису лекари, који не знају да ли имају факторе ризика да оду код свог лекара опште праксе јер они много знају о ковиду-19 – објашњава др Грујичић.

Додаје да је болест таква да се дешавају драстична погоршања здравственог стања из сата у сат.

– Значи, ви сада разговарате са пацијентом, након два сата јављају да су га реанимирали – објашњава како може да буде неизвестан ток болести и додаје да је зато веома важно да се грађани јаве лекару чим осете прве симптоме.

– Чим осетите симптоме, одмах се јавите лекару и одмах лезите у кревет. Поготово они који имају у породици неког ко је имао тромбоемболију или слично, затим људи који су имали проблем са венама на ногама, жене које су имале гинеколошке операције морају да се јаве лекару како би примили “Фраксипарин” који разређује крв толико и спречава да дође до згрушавања – истакла је директорка Института за онкологију.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)