ЦИКЛОН НАМ ЈЕ ДОНЕО ТЕМПЕРАТУРНИ ШОК: Метеоролози најављују минус, чека нас и до 15цм снега, а ево када нас очекује отопљење

Novosti online

09. 03. 2021. у 13:16

ЛЕДЕНИ талас вечерас би требало да стигне у Србију и уз температуре у минусу донеће нам и снег, чак и у Београду! Киша која ће вечерас почети да пада, током ноћи претвориће се у снег, а покривач које би ове падавине могле да формирају иде чак и до 15 центиметара!

ЦИКЛОН НАМ ЈЕ ДОНЕО ТЕМПЕРАТУРНИ ШОК: Метеоролози најављују минус, чека нас и до 15цм снега, а ево када нас очекује отопљење

Фото: Д. Балшић

Тако ћемо се већ вечерас уверити да смо се рано порадовали лепом времену.

На југу и југозападу земље после подне ће падати киша, а одатле ће се проширити и на остале крајеве, изузев Војводине, где ће све време бити суво.

Са југа ће овакво време у току ноћи стићи и у престоницу. Киша ће вечерас и сутра ујутру прећи у суснежицу и снег.

У нижим пределима очекује се мања количина док се у брдско-планинским процењује да би снежни покривач могао да достигне 10 до 15 центиметара.

Раст покривача очекује нас сутра пре подне од 5 до 10 сантиметара, а на југоистоку, југу у истоку земље и до 15 цм, локално и више.

Метеоролог Ђорђе Ђурић објаснио је да иза леденог таласа који је прад нама заправо стоји циклон који ће повући еома хладну ваздушну масу са североистока даље према југу преко нашег подручја.

 

Narednih dana Baba Marta, ponegde i sneg. Za vikend oko 15°C Srbija je i jutros bila u ''minusu''. Minimalna jutarnja...

Posted by Djordje Djuric on Понедељак, 08. март 2021.

- Током уторка и среде преко јужних предела Италије и јужног дела Јадрана премештаће се плитак циклон, који ће се премештати даље на исток, док се са севера и североистока очекује утицај снажног антициклона. Овај циклон донеће обилније падавине јужним и југозападним пределима Балкана, тако да се обилна киша и снег очекују у Грчкој, Северној Македонији, у Албанији и у Црној Гори, а овај облачни систем са падавинама са југа захватиће и већи део Србије, изузев крајни север Србије, тј. Војводину. Иначе, овај циклон повући ће и веома хладну ваздушну масу са североистока даље прена југу преко нашег подручја.

Он наводи, међутим, да ће већ сутра после подне и увече доћи ће до разведравања, снег ће постепено слабити до коначног престанка.

После јутрањег мраза, у четвртак претежно сунчано или умерено облачно. Максимална температура током дана биће од 6 до 12°Ц, у Београду до 11°Ц.

У петак умерено облачно. На северу јаче наоблачење, крајем дана са кишом. За викенд топлије, али променљиво облачно, понегде са кишом, а биће услова и за локалне пљускове са грмљавином. Максимална температура од 13 до 17°Ц, у Београду око 15°Ц.- За викенд ће Србија и наше подручје бити под утицајем снажног циклона са севера и северозапада струјање, па ће југозападно висинско струјање донети и осетно топлију ваздушну масу са Медиетрана, али и више облака, па ће понегде бити кише, па и првих пролећних пљускова са грмљавином - објаснио је Ђурић.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)