ДА ЛИ СЕ БРИТАНСКИ СОЈ БРЖЕ ЛЕПИ ЗА ПЛУЋА? Вирусолог Тања Јовановић даје одговор

Novosti online

09. 03. 2021. у 12:20

ТРЕНУТНА испитивања показују да британски сој вируса, препознат код неколико пацијената у нашој земљи, нема значајног утицаја на дужину хоспитализације инфицираних особа, на основу броја дана проведених у болници, као ни на тежину клиничке слике.

ДА ЛИ СЕ БРИТАНСКИ СОЈ БРЖЕ ЛЕПИ ЗА ПЛУЋА? Вирусолог Тања Јовановић даје одговор

Фото: Принтскрин

Ово је потврдила вирусолог др Тања Јовановић, члан Кризног штаба, која наглашава да иако је овај британски сој вируса још недовољно испитан, у пракси није примећено да се вирус понашао другачије у организму, нити је оставио дрстичне последице на плућа, осим што је примећено његово брже преношење, а она објашњава и зашто.

- Британска варијанта вируса има 23 мутације, од којих се осам налазе у структури која омогућава вирусу специфично везивање за ћелије плућа. Једна од тих мутација променила је конформацију површинског протеина и омогућила лакши улазак у ћелију. А затим, лакши улазак у ћелију омогућио је брже размножавање вируса, што за последицу има већу количину вирусних честица у респираторним секретима преко којих се вирус излучује у спољашњу средину. То је разлог бржег преношења вируса. Тренутна испитивања показују да британски сој вируса, препознат код неколико пацијената у нашој земљи, нема значајног утицаја на дужину хоспитализације инфицираних особа, на основу броја дана проведених у болници, као ни на тежину клиничке слике - каже др Јовановић.

Докторка Јовановић још каже да су тестови који су се до сада користили у откривању вируса у организму апсолутно довољни и за откривање овог соја, као и имунизацију која је тренутно доступна у Србији.

- Оно што је у овом тренутку врло важно, промене које су присутне у овој варијанти вируса нису утицале на смањење ефикасности вакцина које су регистроване у Републици Србије. Такође, дијагностички тестови који се користе за доказивање новог коронавируса у болесничким узорку (брису носа и ждрела) нису изгубили осетљивост и специфичност - рекла је вирусолог Тања Јовановић.

Наши инфектолози и стручни тим помно прате кретање новог соја вируса, те апелују да не треба паничити већ поштовати мере и обавити вакцинацију.

Британски сој за сада само појединачни случајеви

Од многобројних нових сојева који су се појавили недавно у свету, код нас је тренутно присутан само британски сој, и то је потврдила вирусолог и члан Кризног штаба за субијање инфекције ковид-19, проф.др Тања Јовановић која објашњава како се прати кретање вируса.

- Уколико се нађу значајне мутације, резултат се пријављује и даље се преко ковид базе траже све релевантне информације о пацијенту и његовим контактима. Први доказани случај је дошао у Србију директно преко Велике Британије. Према томе, досадашњи резултати секвенцирања су показала да је у Србији присутна британска варијанта, али да она апсолутно није доминантна варијанта у нашој земљи. Још увек се ради само о појединачним случајевима - каже професорка Јовановић.

Како даље објашњава професорка, начници и у нашој земљи прате мутације вируса и процењују њихов значај. Поред актуелног британског соја, тражи се и присуство других претећих варијанти као што је јужноафричка и бразилска варијанта, али оне до сада нису регистроване у нашој земљи.

- Да би спречили брзе промене вируса врло је важно да процесом масовне имунизације и поштовањем епидемиолошких мера смањимо циркулацију вируса у популацији и коначно успоставимо контролу над овом пандемијом. Зато још једном опомена за грађанство, да су поштовање епидемиолошких мера и имунизација предуслов за крај пандемије. А мислим да нам је свима важно да се вратимо животу пре пандемије - каже професорка Јовановић.

Шта знамо о британском соју

За британски сој, који је крајем децембра месеца откривен у Великој Британији, и који сада представља доминантну варијанту вируса у овој земљи, карактеристичне су 23 мутације, које су довеле до промене седам аминокиселина у протеинској структури вируса, објашњава професорка Јовановић.

- Од седам измењених аминокиселина, три измене су у најповршнијем протеину, у структури која обезбеђује вирусу боље везивање за ћелијски рецептор. Везивање вируса за рецептор иначе представља први корак у инфекцији. Друга мутација омогућава вирусу да делимично избегне ефекат имунског одоговора. Трећа мутација је једна делеција која је довела до уклањања две аминокислелине на карактеристичном месту ензимске активације која је одговорна за ефикаснији улазак вируса у ћелију. Све ове мутације заједно су довеле до лакшег преношења, до боље трансмисије вируса. Још увек није званично доказано да су ове мутације одговорне за тежу клиничку слику обољења, нити да утичну на ефикасност вакцина - објашњава професорка Јовановић.

(Блиц Жена)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)