ШТА СЕ ДЕШАВА СА АНТИТЕЛИМА КАДА ПРИМЕТЕ ВИРУС: Доктор Шеклер апелује - Нема опуштања после вакцинације!

Novosti online

09. 03. 2021. у 11:52

ВИРУСОЛОГ и микробиолог Ветеринарског института Краљево Миланко Шеклер нагласио је да је најважније да људи знају да вакцинисани грађани нису заштићени ни после прве ни после друге дозе одмах, него тек након пет до шест недеља.

ШТА СЕ ДЕШАВА СА АНТИТЕЛИМА КАДА ПРИМЕТЕ ВИРУС: Доктор Шеклер апелује - Нема опуштања после вакцинације!

Фото: Принтскрин

- После друге дозе вакцине најмање две, а оптимално четири недеље траје стварање и постизање антитела - рекао је Шеклер.

- Антитела су ту да ако примете вирус да га "одмах" нападну и "залепе" се са свих страна за њега, тако да не може да уђе у ћелију – објаснио је он и додао да би дошло до тог процеса када примите вакцину рачунате и понашате се као да нисте примили ни прву ни другу дозу пет до шест недеља.

Када прође овај период, треба знати, да вакцине имају ефикасност, у зависности како су направљене - 80 до 90 одсто.

- То значи да нас она штити од клиничких симтома и обољевања, али да се воде истраживања колико она штити од преношења - истакао је он.

Проф. др Момчило Матић истакао је да је исхрана веома важан фактор у борби против корона вируса као и физичка активност и спавање, напоменувши да све то штити наш имуни систем.

- Исхрана утиче добро, али позната је чињеница да ми узимамо једноличну храну и ми око 60 намирница користимо у нашој исхрани – истакао је Матић.

- То нам говори колика је слаба разноврсност намирница – додаје он.

Наглашава да намирнице морају бити разноврсне јер само ту имамо различите нутријенте и минерале и витамине и аминокиселине који су потребни нашем организму.

(Србија данас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)