"ПРЕТИ НАМ ЦРН СЦЕНАРИО": Драматичан апел др Јанковића - Мере је требало донети јуче!

Novosti online

09. 03. 2021. у 11:29

ВИРУС неће нестати! Мере којима се прекидају контакти и ланац заражавања треба донети под хитно - јуче! Овако говори проф. др Радмило Јанковић, заменик директора УКЦ Ниш и директор Клинике за анестезију и интензивну терапију КЦ Ниш.

ПРЕТИ НАМ ЦРН СЦЕНАРИО: Драматичан апел др Јанковића - Мере је требало донети јуче!

Фото: Принтскрин

- Ситуација је заиста драматична, истиче проф. Јанковић, и потпуно је несхватљиво да се понашамо овако како се понашамо, и са и без мера.

- Атмосфера која је захватила друштво је потпуно неприхватљива и прети нам црни сценарио. Имаћемо болнице пуније него у децембру, потпуно ћемо да зауставимо лечење других пацијената. Већ нам се озбиљно смањио обухват вакцинације, а тек ће се смањити јер заражени не могу да приме вакцину - истиче проф. Јанковић и додаје: Једини исправан начин да изађемо из овога је да смањимо или потпуно прекинемо могућност да се вирус шири у популацији.

- Не мора да буде полицијски час, али на улици не сме бити група већа од 3-4 људи, никаквог окупљања у затвореном, осим оно што мора, као што је да се иде у продавнице. И немамо алтернативну осим да наставимо с имунизацијом. Свако ко из било ког разлога одбија вакцинацију мора да буде свестан да ће пре или касније доћи у контакт с вирусом и оболети, а какву ће клиничку слику развити и да ли ће бити тешка форма, то не могу да знам. Будалаштине да се људи заражавају од вакцине ће нас тек одвести у праву катастрофу. Људи не треба да се боје вакцинације, од тога неће оболети, али морају да избегавају контакте и могућност заражавања док не прође минимум три недеље од друге дозе.

У КЦ Ниш, наглашава проф. Јанковић, већ је више од 250 тешких пацијената и убрзо ће бити пуни сви ковид капацитети. - И онда ћемо или да затварамо све друго где се људи лече од нековида или да пацијенте шаљемо у ковд болницу у Крушевцу, која ће и сама бити пуна за 2-3 дана.

У интензивним негама и у Нишу и у Крушевцу имамо већи број пацијената него икад. У Нишу је у последних 10 дана више од 2.500 заражених, а тај број је најмање три пута већи, а вероватно и више. Тренутно заразу разносе тинејџери, који су или асимптоматски или имају благе симптоме, а постоји сумња да се чак ни не јављају лекарима како би избегли изолацију, па само шире вирус.

Државе које су имале исправну стратегију и имале довољно вакцина, ускоро ће почети да се враћају нормалном животу. - Израел, који је вакцинисао 60 одсто одрасле популације уз стриктни "локдаун", сада имају једноцифрен број преминулих и мање од 500 заражених - истиче Јанковић и додаје:

- Без обзира на индиције и доказе из наших института да је преко 30 процената међу зараженима у Србији има британски сој, људи треба да знају да су клиничке студије засигурно потврдиле да и "Астра Зенека" и" "Фајзерова" и "Спутњик В" вакцина штите и од тог соја, а вероватно и кинеска.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)