МУТАЦИЈА КОЈА ЈЕ НАПРАВИЛА ХАОС У СРБИЈИ: Сваки трећи заражен британским сојем, деца угроженија од одраслих - ово су симптоми

Novosti online

09. 03. 2021. у 00:11

МУТАЦИЈА КОЈА ЈЕ НАПРАВИЛА ХАОС У СРБИЈИ: Сваки трећи заражен британским сојем, деца угроженија од одраслих - ово су симптоми

Архива

У СРБИЈИ је присутно 35 одсто британског соја корона вируса, који је, према истраживањима и подацима до којих је дошла научна заједница, заразнији око 60 одсто од обичне варијанте корона вируса и, како се наводи, чешће напада млађу популацију.

Податак о проценту присутности овог соја вируса изнео је председник Србије Александар Вучић, а сличан податак изнео је и др Тиодоровић, који је пре мање од недељу дана истакао да је потенцијална присутност британског соја у Србији око 30 одсто.

Подсећамо, нови сој корона вируса први пут је откривен у септембру у Великој Британији. За два месеца је око четвртина случајева у Лондону била ова нова варијација.

У Србију га је крајем децембра прошле године донела једна путница из Лондона. Она је на ПЦР тесту била негативна, а њен муж је имао двоструку упалу плућа.

ЧЕШЋЕ НАПАДА ДЕЦУ

Др Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба, недавно је изјавио да већ имамо британски сој и да је врло вероватно да управо он доминира у школама.

- Највише примећено да тамо не користе заштитне маске. Бар по ономе што се може видети у школама - додао је др Кон.

Фото: Принтсцреен

Др Ерик Фајгл Динг, епидемиолог и гостујући предавач на Харварду, средином фебруара објавио на Твитеру сет података који показује да је британски сој корона вируса заразнији код деце.

- Подаци из Велике Британије показују нагло већу позитивност ковида-19 у Енглеској (где је нови сој вируса високодоминантан) код деце узраста од пет до девет година, и код дечака и код девојчица, током четири узастопне недеље - написао је др Динг.

ДА ЛИ СЕ НЕКО ЗАРАЗИО БРИТАНСКИМ СОЈЕМ НЕ ЗНАЧИ ПРЕВИШЕ

Своја размишљања и ставове о британском соју изнео је и др Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог са Ветеринарског специјалистичког Института "Краљево", гостујући на РТС-у.

КОЈИ СУ СИМПТОМИ БРИТАНСКОГ ВИРУСА?

На Универзитету у Јужној Калифорнији научници су, на основу анализе стопе инциденције симптома које је прикупила СЗО, идентификовали редослед симптома и како се они развијају.

Њихови налази указују да симптоми иду следећим редом:

*Грозница

* Кашаљ и болови у мишићима
* Мучнина и повраћање
* Дијареја

- У Србији је евидентирано њихово присуство и зна се да постоје. Вероватно је да ће они покушати да доминирају, као у региону, али у смислу заштите или теже клиничке слике или смртности, не постоје докази да су ти сојеви опаснији. Шире се лакше, па је потребна мања количина вируса, али не значи превише да ли се неко заразио британским или неким нашим сојем, то је стручна информација - навео је др Шеклер.

- Што се тиче британског соја, недвосмислено је доказано да све ове вакцине које се примењују на Западу, руски научници су то показали за "спутњик", за кинеску не постоје подаци, али је јасно да та вакцина која се производи целом вирусном честицом сасвим пристојно штити. Све ове вакцине су врло екфикасне за британски сој, нешто мање за јужноафрички или бразилски, али не да би неког то забрињавало. То је податак само за оне који се баве уже стручно тим, али вакцине за сада штите - наводи др Шеклер.

Фото: Принтскрин

Паскал Соријо, извршни директор компаније "АстраЗенека", која производи оксфордску вакцину против ковида 19, изјавио је крајем децембра да је вакцина ове компаније ефикасна и против новог соја корона вируса откривеног у Великој Британији.

Из лабораторије Бионтека 20. јануара су објавили да је и њихова вакцина ефикасна у заштити од британског соја вируса.

КОЈИ СУ СВИ ДОСАД ЗАБЕЛЕЖЕНИ СОЈЕВИ?

Британски сој није једина мутација корона вируса која се појавила. Већ крајем прошле године забележени су случајеви бразилске и јужноафричке мутације.

Јужноафрички сој

Сој под називом 501.В2 је откривен у Јужној Африци средином децембра, а касније, између осталих земаља, и у Великој Британији и Јапану, пренео је Гардијан. Јужноафрички сој ковида је откривена код мушкарца који се враћао из Јужне Африке у Француску, у регију која се граничи са Швајцарском.

Бразилски сој

Такозвани бразилски сој показало се да је веома сличан британској верзији, али да не изазива теже клиничке слике него први облик короне ипак се брже и лакше шири. Научници су то објаснили речима да је измењен део шиљака односно протеина који је одговоран за "качење" за људске ћелије.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)