ОПЕТ “КОМПРОМИСНИ ЛОКДАУН”? Расте број инфицираних и хоспитализованих, Кризни штаб треба да расправља о даљим мерама

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

09. 03. 2021. у 09:14

ОПЕТ “КОМПРОМИСНИ ЛОКДАУН”? Расте број инфицираних и хоспитализованих, Кризни штаб треба да расправља о даљим мерама

Пацијенти испред Инфективне клинике / Фото Ж. Кнежевић

ПРИЈЕМ пацијената у ковид-болнице је толики да ће оболеле из Београда морати да се транспортују у Крушевац, иако су ангажовани додатни капацитети у "Мишовићу", "Земуну" и ВМЦ "Карабурма".

Протекли викенд за многе ковид-болнице био је најтежи од почетка епидемије: у Батајници је, рецимо, за два дана примљено 190 пацијената. Очекује се да ће број пријема и даље да се повећава, јер мере које су на снази, по оцени лекара, нису довољне да зауставе ширење заразе. Иако најављена за уторак, седница Кризног штаба није заказана, и биће одржана највероватније тек крајем недеље, у четвртак или петак, када ће бити донете мере за наредни викенд.

Решење ће, према сазнањима "Новости" опет бити компромисно - "локдаун" само у суботу и недељу, када ће радити једино маркети, апотеке и пумпе. На истој седници биће продужена илу суспендована мера о преласку средњошколаца на онлајн наставу, која важи од јуче.

Основни захтев представника медицинске струке у овом телу остаје - седам дана "локдауна", али како је већина против оваквог заоштравања епидемиолошких мера, мораће изгледа да се подвуче нова црвена линија. То би могло да буде скраћивање радног времена радним данима до максимално 18 сати, али око тога још има много спорења.

Чланови медицинског дела већ на трећу седницу узастопно иду са извесном фрустрацијом што се "у жељи да се заштити економија земље" недовољно озбиљно схватају њихова упозорења да са новим порастом инфицирања и са све присутнијим новим британским сојем епидемија може потпуно да измакне контроли. Међу новоинфициранима је већ 35 одсто заражених британским сојем, који се брже шири, а у ковид-центрима примећују да је и више пацијената са тежом клиничком сликом.

ВИШЕ ПРИЈЕМА

У БОЛНИЦАМА је 4.237 пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом ковида. Број пријема је већи него број отпуста. Само у болницу у Батајници за недељу дана примљено је око 500 оболелих.

- Максималан број болесника који смо имали на хоспитализацији од короне је био већи од 11.000, и то се десило у децембру прошле године - каже др Горан Стевановић.

Иако је епидемиолошко правило у оваквим ситуацијама да се на 21 дан ограниче контакти, медицински део штаба, управо имајући у виду и могуће последице по економију, тражи да се таква мера уведе на минимум седам дана. Они заправо таргетирају угоститељске објекте и тржне центре као главна места ризика за ширење инфекције, и њихов захтев уопште није увођење полицијског часа и ограничавање кретања, као што је погрешно интерпретирано.

- Неопходно је још једно скраћење радног времена на недељу дана и још један викенд без кафића и ресторана - сматра епидемиолог др Бранислав Тиодоровић, члан Кризног штаба. - Без седам до 10 дана не можемо имати ефекте. По епидемиолошкој доктрини, неопходно је да имате чак три недеље спровођење ригорозних мера. Имаћемо исти став, да буде интензивно ограничење, врло ригорозно за све објекте с тим што ће морати да се процени да ли ће то бити до 14 или 17 сати. Знам да се то многима неће свидети, али морамо да пресечемо, да издржимо барем седам дана да би ситуација била под контролом и да бисмо могли да живимо и радимо опуштеније.

Представници државе који су се на претходне две седнице противили увођењу "локдауна", не подржавају ни скраћивање радног времена кафана и тржних центара.

Озбиљност ситуације, у којој смо јуче имали 4.091 новозараженог, што је готово 1.000 више него дан раније, 17 смртних случајева за 24 сата и повећање броја оболелих на респираторима на 176, схватају изгледа само лекари, који су после пуних годину дана борбе са ковидом опет под растућим притиском.

- Нажалост, имамо један део наше популације који не признаје да је ковид међу нама, који не прихвата никакве мере мислећи да њима ништа не може да се деси, не прихвата мере, маске, вакцинацију и води нормалан живот, као да свега овога нема. Све тако до тренутка када се разболе. Онда, када се то деси, онда је то највећи проблем који постоји - рекао је др Горан Стевановић, директор Инфективне клинике КЦС, после јучерашњег састанка директора ковид-болница са министром Златибором Лончаром.

Стевановић каже да је систем заиста пренапрегнут ових годину дана:

- Морамо да лечимо и нековид болеснике. Због тога што имамо велик прилив пацијената морали смо да ангажујемо допунске капацитете у болници "Драгиша Мишовић", болници у Земуну и Карабурми, али ћемо максимално ангажовати и капацитете у Крушевцу, јер је Батајница скоро попуњена - рекао је Стевановић.

Даље одлуке о ковид-капацитетима доносиће се према развоју епидемиолошке ситуације а циљ је, како је опет истакнуто на састанку директора болница са министром Лончаром, да се максимано очува капацитет нонковид система, како би људима који немају ковид неко могао да помогне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)