ЗАЈЕДНО ДО ЗАПОШЉАВАЊА РОМСКЕ ПОПУЛАЦИЈЕ: Сарадња Покрајинског секретаријата за привреду и Канцеларије за инклузију Рома

Ј.Л.

08. 03. 2021. у 15:43

САРАДЊА у области рада и запошљавања, са акцентом на ромску популацију, као и о координација са Немачком агенцијом за развој ГИЗ, у оквиру које постоји простор за спровођење међународних пројеката за креирање ромских политика, окосница су будућег заједничког деловања Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и Канцеларије за инклузију Рома.

ЗАЈЕДНО ДО ЗАПОШЉАВАЊА РОМСКЕ ПОПУЛАЦИЈЕ: Сарадња Покрајинског секретаријата за привреду и Канцеларије за инклузију Рома

Фото: Ј.Л.

По речима Ненада Иванишевића, покрајинског секретара за привреду и туризам, посебно је важно да се пружи помоћ и подршка да Роми буду видљивији на тржишту рада, али и на тржишту привреде и предузетништва.

- Овим питањем ћемо се посебно бавити с обзиром на чињеницу да је чак 90 одсто Ромкиња незапослено. Све оно што и сама национална стратегија запошљавања препознаје јесте да су Роми и Ромкиње посебна категорија којој би требало посветити посебну пажњу. Канцеларија за инклузију Рома је наш партнер, са којим намеравамо да кроз подстицајне програме Секретаријата значајно подигнемо квалитет живота ромској заједници у Војводини, стварајући боље полазне основе, како бисмо имали исте животне услове – истиче Иванишевић. - Стога ћемо кроз програме запошљавања посебне услове поставити тешко запошљивим категоријама становништва, али и да идемо корак даље и у њима пробудиомо дух предузетништва, како се не би све завршавало само на јавним радовима.

Фото: Ј.Л.

 

Иванишевић истиче да је потребно прикупљати информације о стању на самом терену мобилним екипама и тимовима, како би и сами корисници били припремљени када подстицајна средства на која би могли да конкуришу буду на снази, јер је од велике важности доступност и информисаност становништва о томе шта се нуди у оквиру релевантних институција.

- Поносан сам на чињеницу да сада говоримо о великом броју Рома који су завршили факултете, а важно је да и средња школа буде обавезна, како не би у 21. веку говорили о људима који су завршили само основну школу. Образовање би требало да се подразумева, како би се заједнички, са свим релевантним чиниоцима реазговарало и о запошљавању Рома, и то у струци, као и за ромска питања - сматра Иванишевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)