ЗБОГ КОРОНЕ МНОГЕ ЖЕНЕ ЕКОНОМСКИ УГРОЖЕНЕ: Аутономни женски центар сумирао положај жена током пандемије

В. Црњански Спасојевић

08. 03. 2021. у 15:44

ПОВОДОМ 8. марта, Међународног дана жена, Аутономни женски центар и Жене у црном подсетиле су да су жене широм света протекле године биле суочене са новим проблемима услед пандемије изазване вирусом корона.

ЗБОГ КОРОНЕ МНОГЕ ЖЕНЕ ЕКОНОМСКИ УГРОЖЕНЕ: Аутономни женски центар сумирао положај жена током пандемије

Фото: Депоситпхотос

Највише су на удару била радна и репродуктивна права, а повећало се и насиље према женама у оквиру породице. Како наводе, пандемија је нарочито погодила жене, јер су оне највише запослене на пословима бриге (услужне, производне и образовне делатности).

Велики број оних које су радиле у сивој економији изгубио је посао, а оне које нису, изложене су ризику од губитка. Раднице у неким фабрикама немају заштитна средства, свакодневно трпе уцене и отпуштања. Многе активисткиње су остале без редовних прихода.

Многе жене су од проглашења ванредног стања биле суочене са повећаним економским неизвесностима. Када је реч о насиљу, оно се током пандемије повећало, али су почетком ове године многе жене проговориле о сексуалном насиљу које су доживеле или доживљавају, што мора добити подршку друштва и државе, поручују из АЖЦ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)