ЕВО ГДЕ ГРЕШИМО: Доктор Лалић објаснио зашто и даље имамо висок број заражених

Novosti online

08. 03. 2021. у 11:34

ЕВО ГДЕ ГРЕШИМО: Доктор Лалић објаснио зашто и даље имамо висок број заражених

Др Небојша Лалић / Фото М. Анђела

У СРБИЈИ је од последица ковида за 24 сата преминуло 20 људи, а заражене су 3.042 особе. Стручњаци и даље ситуацију сматрају алармантном - у болницама је све мање кревета, па би током ове недеље и следећег викенда контакте требало свести на минимум.

Вакцинација у Србији је одганизована одлично и имунизација се одвија без проблема, међутим, наишао је психолошки период у којем људи мисле да су се решили вируса корона, те уводе сопствена правила понашања, каже за ТВ Пинк проф. др Небојша Лалић, декан Медицинскг факултета.

- Ковид се усложњава, настају нови сојеви који се брже преносе итд, па се налазимо у ситуацији да ефекат вакцинације може да буде компромитован због журки, контаката, некада и због мањих окупљања – каже Лалић.

Британски сој вируса корона се, каже, брже шири и да се чини да је смртност код овог соја већа. Ипак, оцењује да вакцинација покрива барем оне сојеве који су регистровани код нас и да ће неко време бити врло ефикасна.

Трећина преминулих од вируса корона, према светским статистикама, били су дијабетичари, а др Лалић објашњава да “дијабетес у себи носи, али у малом обиму, исти онај процес који се налази у ковиду и који је врло изражен.”

- Када се те две ствари преклопе, онда је то врло проблематично и дијабетес помаже развоју ковида – каже др Лалић за “Ново јутро”.

Свима који имају страх од вакцинације поручује да вакцинација није једноставна терапија и са њоме није могуће 100 одсто предвидети исход. Ипак, могуће је предвидети са врло високим процентом да ће све бити у реду.

- Чак и они који се никада нису вакцинисали у највећем броју случајева добро реагују на дозу - каже Лалић.

(Пинк)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)