НАЈВЕЋА ОПАСНОСТ ЗА ЖЕНЕ У СРБИЈИ! Даница Грујичић упозорила: Долазе са отвореним ранама

Novosti online

08. 03. 2021. у 10:53

НАЈВЕЋА ОПАСНОСТ ЗА ЖЕНЕ У СРБИЈИ! Даница Грујичић упозорила: Долазе са отвореним ранама

Др Даница Грујичић / Фото Н. Скендерија

ЖЕНЕ у Србији најчешће оболевају од рака дојке, плућа, гинеколошких малигнитета. Откривене на време, те болести могу бити спречене и излечене, али код нас није тако – жене не мисле довољно на своје здравље.

Директорка Института за онкологију проф. др Даница Грујичић наглашава да је током претходне године огроман број пацијената започињао лечење тек у завршној форми болести, као и да су жене долазиле са отвореним ранама на дојци. Мој апел женама је да, без обзира на корону, ако су напипале нешто на дојци, ако имају жене у фамилији које су боловале од канцера, јавите се Институту за онкологију и радиологију и немојте чекати да промена нарасте.

Даница Грујичић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, навела да је алармантан број жена које имају карцином дојке.

- Знала сам цифру, али да толико тога има и да толико жена долази на контроле годинама после тога. Да чак и после 20, 25 година мировања болести можете да добијете метастатску болест, ја нисам била толико упућена. Сва моја веза са осталим канцерима у телу је када се добије метастаза на мозгу, али то није велики број тих пацијената - рекла је Грујичићева.

- Мој апел женама је да, без обзира на корону, ако су напипале нешто на дојци, ако имају жене у фамилији које су боловале од канцера дојке, ја их молим, имамо генетско саветовалиште, јавите се Институту за онкологију и радиологију, имате на сајту све. Имамо службу која служи само за подршку пацијентима, добићете све информације. Немојте да чекате да та промена нарасте - поручила је Грујичићева.

Нажалост, како каже, сведок је да из Београда долазе жене са отвореним ранама на дојци.

Фото: Д. Миловановић

На питање због чега се бежи од превентивних прегледа, Грујичићева каже да је то вероватно страх да се нешто не нађе.

- То је примитиван начин размишљања и боље је да се нађе и ако се нађе на време то је излечива болест. Одређене локализације као што су гинеколошке, дојка, простата – ви сте излечени после само једне хируршке интервенције, овако када закасните то је тешка хемиотерапија и крајње неизвестан исход – односно много је извесније да ћете добити метастатску болест веома брзо или је већ имате - објаснила је докторка.

Никада нисмо видели толики број људи који у метастатској фази започиње лечење

Истакла је да је претходну годину карактерисало то да је огроман број пацијената дошао тек у завршној форми болести.

- Ми никада нисмо видели на Институту толики број људи који у метастатској фази започиње лечење и то да не кажем да су скоро непокретни људи и то наравно да је у таквим условима дати хемиотерапију је изузетно ризично. Сваки пацијент за кога проценимо да може да добије терапију, он заиста добије - нагласила је Грујичићева.

- Још један апел – отиђите код гинеколога, ако напипате нешто на дојци – дођите овде у Институт. Ми смо можда мало мање радили у марту и априлу, па онда у јулу и августу, али од новембра ми смо испунили план за прошлу годину - рекла је докторка.

На питање да ли је онима који долазе на Институт потребан пи-си-ар тест, Грујичићева каже да јесте само за оне пацијенте који се спремају за операције или који остају у болници, док за дневну болницу није потребан.

- Ако нам је нешто сумњиво, ради се брзи тест, али генерално за амбулантне прегледе, магнетну разонанцу, скенер, мамограф не тражи се пи-си-ар, само их молимо перите руке, носите маске и придржавајте се дистанце - наводи Грујичићева.

Нагласила је да је важна вакцина и да је то нешто што је достигнуће човечанства, као и да могу и онколошки пацијенти примити вакцину.

- Они пацијенти који су у мирној фази могу да приме, чак и пацијенти који су активној фази болести, само морају да се договоре са својим онкологом, јер има оних људи којима је вакцина пуцањ у празно, јер је имунолошки одговор никакав. Код оних људи код којих је имуни систем очуван, они могу да добију, али то најбоље знају њихови онколози - закључила је Грујичићева.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

logika

08.03.2021. 12:28

ALI... Jedva se dolazi do uputa a kamoli do pregleda. Imam gastro krvarenja od jula, nakon nekoliko poseta DZ sam jedva dobila uput u avgustu za BK, dok sam došla postala kovid, pa dobijem uput za VMA, zakažu za decembar i u decembu otkažu... Evo sad je mart....

Mira

09.03.2021. 00:32

Trebalo mi je više od godine dana da dodjem do onkologa. Iako sam mislila da imam kancer i obraćala se lekarima niko me nije konstatovao. Nisam imala izabranog lekara jer je moj izabrani otišao na specijalizaciju a drugi niko nije mogao da me primi.Na kraju sam otišla privatno i hvala Bogu stigla da se operisem pre metastaza. Sad čekam i videći šta će biti dalje.Sistem zdravstva je bukvalno katastrofa.I sad kad mi trebaju nalazi za kontrole čekam u čekaonici satima mediju desetinama ljudi. To je jedino mesto gde mogu dobiti covid-19. Niko nema razumevanja ni za koga. Čast izuzetcima ali ogroman broj zdravstvenih radnika je ravan nuli.Kao prvo nemaju osnovno ljudsko vaspitanje.Mogla BiH danima pisati o katastrofi u našem zdravstvu, ali i o tome da ne može vlast sve da uradi...moramo nešto uraditi i mi sami.