КАКО СЕ СТВАРАЈУ АНТИТЕЛА? Наш научник тестирао ефикасност вакцине на себи

Новости онлајн

07. 03. 2021. у 22:37

КАКО СЕ СТВАРАЈУ АНТИТЕЛА? Наш научник тестирао ефикасност вакцине на себи

Фото: Depositphotos

Слободан Бубњевић, научни новинар и физичар, мерио је антитела након прве и друге дозе кинеске Синофарм вакцине против коронавируса и дошао до закључка да је већ двадесети дан након прве дозе имао довољну заштиту, односно титар Игг антитела на С (Спајк) протеин му је био 70,6

Двадесет дана након друге дозе измерен му је чак 12 пута већи титар, односно 870,7.

Ово, како каже Бубњевић, значи да је, као и за стотине милиона других људи, вакцина успела да истренира његов имуни систем да прави антитела, те ће "сваки контакт са коронавирусом на крају бити погубан по то створење". Долази време, додаје, кад ће вирус, уместо нас, постати онај који брине. Прву дозу вакцине добио је 23. јануара.

- Наредних недеља, носио сам маску и поштовао мере, пратио сам разне охрабрујуће статистике из Израела и Шкотске, али занимало ме је, наравно, да ли вакцина делује и на мене - описао је на Фејсбуку Бубњевић своје искуство. Лекари, како је додао, сасвим оправдано саветују како не треба прерано тестирати антитела, већ стрпљиво сачекати бар две недеље после друге дозе.

- То је једини исправан савет, јер се можете без разлога изложити стресу негативног резултата. Доступни тестови у нашим приватним лабораторијама су одлични, мада семиквантитативни (зато их нема никаквог смисла узајамно поредити, нарочито за разне вакцине), али они ипак виде само удаљени ефекат имунитета. Но, ради експеримента, тестирао сам се већ 20. дана од прве вакцинације. Сасвим свестан вероватноће негативног исхода, просто сам окушао срећу. У лабораторији сам измерио Игг антитела на спајк (С) протеин и - имао сам среће. Добио сам позитиван резултат: 70 (ЦМИА тестом, где је референта вредност 50). Толики титар у тако раној фази сведочио је не само о осетљивости теста, него је био и сигуран знак да је већ након прве дозе наука победила, а мој адаптивни имуни систем од вакцине научио да препозна коронавирус и развије оружје да га уништи - каже он.

Дан касније добио је СМС позив за ревакцинацију, а 20 дана касније се поново тестирао:

- Поново сам, опет ради огледа, у истом интервалу након друге дозе, у истој лабораторији, измерио Игг антитела на С протеин. Добио сам поново позитиван резултат, али сада са дванаест пута већим титром: 870,7. Са оваквим порастом, поступно дејство вакцине је више него очигледно. И ако не дође до превеликих мутација, као што сам годину дана био потенцијални расадник, опасност за себе самог и све око себе, сада сам ходајућа баријера где вирус може само да угине. Верујем и да ће временом студије показати како вакцинисани не преносе вирус, али дотле поштујем мере јер је то елементарна солидарност са онима који нису добили вакцину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)