БОРБА ПРОТИВ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА: Почела са радом платформа "Чувам те", ево коме је намењена

Танјуг

07. 03. 2021. у 18:21

ПЛАТФОРМА "Чувам те", прва национална платформа за превенцију и заштиту од вршњачког насиља у Србији, пуштена је у рад данас, објавила је премијерка Ана Брнабић и навела да је платформа намењена деци, уценицима, родитељима и просветним радницима, али да ће је користити и људи из државне управе и локалних самоуправа како би се заједно борили против тог проблема.

БОРБА ПРОТИВ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА: Почела са радом платформа Чувам те, ево коме је намењена

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

- Поред вршњачког насиља, које је у фокусу ове платформе, она је и алат који ће нам помоћи у борби против насиља према наставницима и свим запосленима у школама широм Србије - навела је Брнабић на Инстаграму.

Истакла је да влада има нулту толеранцију према вршњачком насиљу, насиљу у школама, а посебно према било каквој врсти насиља над просветним радницима и додала да је зато измењен Протокол о поступању у установи у одговору на насиље, занемаривање и злостављање, као први корак ка системском уређењу тог важног проблема.

- Посебну пажњу усмеравамо ка адекватној комуникацији са децом, њиховим породицама, грађанима, правовременом информисању и обезбедивању сигурног места за сва питања која се тичу ове врсте насиља - рекла је Брнабић.

Додала је да је платформа "Чувам те" један од резултата заједничког рада Владе Србије, синдикалних организација које представљају просветне раднике и организација цивилног друштва.

- Надамо се да ће ова палтформа омогућити централизацију овог сложеног проблема, системски приступ превенцији, интеграцију кључних актера (деца, наставници, родитељи) и то кроз квалитетни едукативни онлајн канал - рекла је Брнабић.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ana Brnabić (@anabrnabic)

Појаснила је да на платформи "Чувам те" родитељи, ученици и наставници могу на једном месту наћи све информације које се тичу врсте насиља и поступања у разлицитим ситуацијама, а обједињују све надлежне ресоре – Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство унутрашњих послова, Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Министарство за бригу о породици и демографију и Министарство здравља.

Додала је да су сви они активно укључени у реализацију садржаја платформе "Чувам те" и истакла да је посебно важан сегмент који се односи на онлајн обуке за ученике, родитеље и наставнике.

- Министарство просвете, науке и технолошког развоја је пажљиво креирало различите обуке за све три групе и позивам све вас да их испробате. За сада их је креирано пет, а наставићемо да их развијамо и даље у складу са резултатима и искуствима грађана - рекла је Брнабић.

Едукативни садржаји су, каже, намењени свим родитељима, наставницима и ученицима средњих школа и додаје да ће због заштите малолетника, а у складу са Законом о заштити података о личности, деца основношколског узраста обуке намењене њима моћи да пролазе самостално само уз претходну сагласност родитеља или старатеља.

Брнабић је нагласила да ће платформа временом бити унапређивана и да се на томе континуирано ради.

Како је додала, следећи важан корак је омогућавање онлајн пријаве насиља, што ће омогућити грађанима да у сваком тренутку могу да пријаве насиље које укључује децу, али и да они лично прате ток и решавање своје пријаве.

Тиме ћемо, истиче премијерка, добити потпуно нову димензију борбе против вршњачког насиља, сигурније окружење за најмлађе суграђане и много квалитетније услове рада за просветаре.

- Желим да вам се захвалим на посети овој платформи и позовем вас да користите све садржаје које она пружа, без обзира на то да ли сте ученик, наставник или родитељ. Ово је платформа за све нас. Сви заједно треба да учествујемо у њеном даљем развоју како би је стално унапређивали - рекла је Брнабић.

Додала је да је платформа "Чувам те" власништво све деце, свих просветних радника и грађана Србије и да је њена сврха да обезбеди сигурније окружење, безбрижније школске дане и помогне у здравијем и лепшем одрастању све деце Србије.

- Од срца се надам да ће тако и бити - закључила је премијерка Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)