ВИРУСОЛОГ ШЕКЛЕР О ЗАРАЗИ НОВИМ СОЈЕВИМА: Шта нас још осим антитела штити од вируса

Танјуг

07. 03. 2021. у 10:15 >> 10:29

ВИРУСОЛОГ ШЕКЛЕР О ЗАРАЗИ НОВИМ СОЈЕВИМА:  Шта нас још осим антитела штити од вируса

Фото: Принтскрин

ВИРУСОЛОГ и микробиолог са Ветеринарског специјалистичког Института "Краљево", др Миланко Шеклер, изјавио је да осим антитела, људски организам од корона вируаса штити и целуларни имунитет.

Шеклер је рекао да антитела нису једина заштитна ствар коју производи вакцина, већ да постоји и целуларни имунитет који сви занемарују.

Он је за РТС казао да количина антитела није нешто чиме треба да се хвалимо и међусобно такмичимо.

Шеклер је објаснио да, ако је вакцина декларисана као ефикасна 80 одсто, као кинеска, сигурно значи да ће од милион вакцинисаних 200.000 моћи теоријски да се инфицира, али ће имати веома благу слику.

"Ако је вакцинисано милион, 800.000 се неће никада инфицирати. Од преосталих 200.000, 190.000 неће ни знати да су се инфицирали, а можда пар процената људи ће се инфицирати са неком благом клиничком сликом. Само известан број људи, само пар стотина ће можда имати терапијске мере, али неће бити животно угрожени", указао је Шеклер.

Рекао је да је могуће је да на овакву епидемијску слику у Србији утицај имају и нови сојеви корона вируса.

"Вероватно је да ће они покушати да доминирају, као у региону, али у смислу заштите или теже клиничке слике или смртности, не постоје докази да су они опаснији. Шире се лакше, потребна је мања количина вируса, али не значи ништа да ли се неко заразио британским или неким нашим сојем, то је стручна информација", навео је Шеклер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)