ИЗЛЕЧИО ЈЕ ТРАМПА ОД КОРОНЕ: Два нова и скупа лека стижу у Србију, један је дигао председника САД на ноге

Novosti online

07. 03. 2021. у 00:26

ИЗЛЕЧИО ЈЕ ТРАМПА ОД КОРОНЕ: Два нова и скупа лека стижу у Србију, један је дигао председника САД на ноге

AP Photo

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић најавио је након састанка Савета за националну безбедност да ће Србија набавити два скупа лека како би се заштитили животи најугроженијих особа које су заражене корона вирусом.

Реч је о лековима "бамланивимаб" и "регенерон", који су, како је рекао, веома скупи. "Бамланивимаб" је иновативни лик, базиран на антителима ковида-19, а пажњу јавности скренуо је након што је помогао у експресном оздрављењу бившег председника САД Доналду Трампу.

Како смо писали раније, овај лек необичног имена даје се путем интравенске инфузије и за лечење је потребна само једна доза, рекао је раније за "Б92.нет" професор др Радан Стојановић, клинички фармаколог и редовни професор на Медицинском факултету у Београду.

- Ради се о већ готовим антителима која су направљена у лабораторији, тако да организам његовим давањем бранимо пасивно од вируса, за разлику од вакцине, којом се организам активно брани. Лек бамланивимаб припада групи монклонских антитела и садржи већу количину антитела него крвна плазма човека који је прележао ковид са тежом клиничком сликом - објашњава професор Стојановић.

ДАЈЕ СЕ У ЧЕТИРИ СЛУЧАЈА

Лек се, како каже проф. Стојановић, може давати у четири ситуације: превентивно код ковид-позитивних, да спречи појаву симптома, потом тамо где постоји ризик за развој теже клиничке слике, у терапији код теже клиничке слике, али оне која не захтева кисеоничну терапију и код имункомпромитованих особа које не могу да приме вакцину јер њихов организам не може да ствара антитела.

Једна од предности моноклонских антитела је, додаје професор, што се, зависно од намене, антитела могу дозирати.

Архива

Доктор Стојановић навео је да нови лек ипак није свемогући и да не штити заувек.

- Ефекти лека трају само неколико месеци, дакле нема трајне заштите. Мора се давати у раним фазама инфекције. Даје се интравенски, што је некомфоран начин примене. Пошто су у питању антитела која делују против спајк протеина као и вакцина, онда је боље избегавати терапију у периоду вакцинације - упозорава др Стојановић.

Лек који ће бити доступан нашим грађанима је одобрен у Америци, док Европска агенција (ЕМА) још разматра дозволу за његов увоз. За сада, прва држава ЕУ која је одобрила примену "бамланивимаба" је Мађарска, у коју је већ стигла прва испорука овог лека, а наручила га је и Немачка.

 НЕЖЕЉЕНА ДЕЈСТВА?

Што се тиче лека које производи "Ели Лили" наводи се да на 850 испитаника нежељене реакције наступају у два случаја, али се додаје да су могући и до сада непознати нежељени ефекти. Америчка агенција за лекове указује да постоји потенцијал за реакције због преосетљивости као што је анафилактични шок. Осим тога, може доћи до реакција на инфузију као што су повишена температура, грозница, мучнина, главобоља, грчеви мишића који подржавају дисање, прениски притисак, упала ждрела, осип на кожи и вртоглавица.

ЛЕК ДЕЛУЈЕ КАО "ПАСИВНО ВАКЦИНИСАЊЕ"

Лек делују као "пасивно вакцинисање. Лечење ризичних пацијената у раној фази помаже да се избегне тежи ток болести", објаснио је немачки министар здравства Јенс Шпан, а преноси "Дојче веле".

ДА ЛИ АМЕРИКАНЦИ МАСОВНО УПОТРЕБЉАВАЈУ ЛЕК?

Иако се за лек највише прочуло док је још био у експерименталној фази када је тадашњи председник САД оздравио у веома кратком року и тријумфално скинуо маску испред Беле куће, то и даље не значи да се овај медикамент масовно користи у овој прекоаталнтској држави.

Разлог томе јесте цена лека као и то да га још увек нема довољно.

- Генерално се може рећи за терапије антителима да су веома скупе и да се веома тешко производе - каже немачка научница Сандра Ћесек.

Фото: Депоситпхотос

КАДА СЕ КОРИСТИ РЕГЕНЕРОН

Управа за храну и лекове (ФДА )одобрила је употребу лека Регенерон Пхармацеутицалс Инц за лечење пацијената са благим и умереним симптомима како би се спречио развој болести и хоспитализација.

Лек се даје као једнократни третман интравенски. ФДА је дозволила његову употребу код одраслих и деце старијих од 12 година који имају најмање 40 килограма и за ризичне пацијенте.

ПРОЦЕНА РИЗИКА

Најновија истраживања показују да овај лек може да смањи оптерећење вирусом у ждрелу и да позитивно утичу на ток болести. Америчка фармацеутска фирма "Ели Лили" је саопштила да њен лек "бамланивимаб" у америчким старачким домовима смањује ризик од заразе за 80 одсто. Испитивање на које се фирма позива спроведено је на око 1.000 особа. Остаје још да независни научници потврде ове налазе.

- РЕГН-ЦОВ2 је комбинација два моноклонска антитела (РЕГН10933 и РЕГН10987) и дизајниран је посебно за блокирање инфективности САРС-ЦоВ-2, вируса који проузрокује ковид-1 - наводи се у саопштењу изјави компаније.

Рани подаци из испитивања лечења антителима показали су да је деловало прилично сигурно са мало нежељених ефеката.

- Када погледате потенцијалну корист наспрам ризика, недостаци су овде врло ниски јер нисмо уочили било какве проблеме када је у питању безбедност. Ова класа лекова је изузетно сигурна класа - рекао је извршни директор Регенерона, др Леонард Шлајфер за ЦНН након што је Трамп примио дозу од осам грама третмана који укључује две пројектоване верзије протеина имуног система.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)