СРПСКИ НАУЧНИЦИ АМЕРИКУ УЧЕ О ПОЖАРИМА У КАЛИФОРНИЈИ: Чувени универзитети и медији објавили студију професора

Бранка Борисављевић

07. 03. 2021. у 11:20

РЕЗУЛТАТЕ њиховог истраживања објавило је више од 30 светских медијских кућа, међу њима и Ројтерс, "Вашингтон пост", "Лос Анђелес тајмс", "Сајанс дејли"...

СРПСКИ НАУЧНИЦИ АМЕРИКУ УЧЕ О ПОЖАРИМА У КАЛИФОРНИЈИ: Чувени универзитети и медији објавили студију професора

Фото АП

Име Универзитета у Београду, проф. др Јелене Луковић, са Географског факултета, која се бави проучавањем климатских промена, као и њених колега проф. др Драган Благојевића и мр Александра Секулића, са Катедре за геодезију и геоинформатику Грађевинског факултета, осванула су на страницама Уједињених нација, Јејла, Харварда, Америчке геофизичке уније.

Цео свет чуо је за наше научнике, после недавног објављивања њиховог истраживања у престижном часопису Geophysical research letters, у којем су се бавили темом настанка пожара у Калифорнији. Осим квантификације кашњења почетка кишне сезоне од 27 дана, најважнији резултат истраживања је откриће узрока тога.

СТРУКА Проф. др Јелена Луковић, проф. др Драган Благојевић и мр Александар Секулић, Фото Приватна архива

- Почетак кишне сезоне у Калифорнији, означен је прогресијом алеутског поља ниског ваздушног притиска према југу и повлачењем поља високог ваздушног притиска у централном и источном Пацифику - објашњава професорка Луковић.

- Међутим, у последњих неколико декада уочили смо кашњење кретања алеутске депресије према југу, што усмерава олујне траке преме државама Орегону и Вашингтону, остављајући Калифорнију без падавина готово читав месец. То кашњење директно повећава дужину трајања сушне сезоне која је обично од априла до октобра, у условима медитеранске климе, која карактерише и Калифорнију, а самим тим и сезоне пожара.

ПРИЗНАЊЕ И ЗА ДРЖАВУ

- НАША највећа радост је што смо успели да одговоримо на једно од истраживачких питања којем смо посветили пет година - истиче професорка Луковић.

- Промоцаји резултата дошла је као вид награде за труд који смо уложили и леп је осећај.

Њене колеге Благојевић и Секулић кажу да пажња медија и научних кругова прија у сваком смислу.

- Много значи када неко препознаје вредност вашег рада - наводе наши научници.

- То је истовремено и признање нашој земљи, Универзитету у Београду и Грађевинском факултету. Сасвим довољно за још већу мотивацију да наставимо.

Она истиче да су резултати истраживања у складу са пројекцијама климатских модела, који показују краће трајање кишне сезоне у Калифорнији до краја овог века. Проф. Луковић додаје да се на основу тога може закључити да је реч и о људском фактору.

Фото АП

Према речима професора Секулића, пошто географија припада породици геодисциплина, природна је била сарадња двеју високошколских установа. Он наводи да су у овом истраживању повезане обрада и анализа просторних података у виду климатских података, односно карата и проучавање промена на основу њих.

- Наш део посла била је примена математичко-статистичких метода у обради и анализи временских серија дневних и месечних климатских карата, са циљем да се квантификују климатске промене, односно кашњење почетка кишне сезоне у Калифорнији - каже професор др Благојевић.

- Иницијално смо се бавили променама у кишној сезони. Дошли смо до закључка да кишна сезона касни један месец у протеклих 60 година, па почиње крајем новембра, а не у октобру. С обзиром на то да је новембар карактеристичан по ветру који дува са мора на копно, схватили смо да је то кључни разлог настанка све чешћих и дужих пожара у Калифорнији, са огромним последицама по становништво и економију.

Тако да је ово био додатни научни допринос на већ поменуто кашњење кишне сезоне.

Професор Секулић открива да, после Калифорније, заједно са колегом Благојевићем, прикупља податке и ради прелиминарне анализе за целу Западну обалу САД, укључујући и државе Орегон и Вашингтон, у жељи да омогуће дубљи увид у механизме климатских промена. Ускоро ће публиковати први сет карата високе резолуције климатских елемената за подручје Србије за последњих 20 година, који ће бити бесплатан и доступан свима.

Током рада на студији, који је трајао пет година, проф. Луковић је у више наврата боравила на Универзитету Беркли, код професора Џона Ченга, као гостујући истраживач и Фулбрајтов стипендиста. Она наставља сарадњу са познатим америчким универзитетом и тренутно ради истраживање о утицају климатских промена на аеродромску инфраструктуру.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)