СРПСКЕ СВЕТИЊЕ НАПАЛИ НА ЗАДУШНИЦЕ: Оскрнављене цркве у Партешу и Клокоту на КиМ и у Шибенику (ФОТО)

С. В.-Д. З.

06. 03. 2021. у 23:33

СРПСКЕ СВЕТИЊЕ НАПАЛИ НА ЗАДУШНИЦЕ: Оскрнављене цркве у Партешу и Клокоту на КиМ и у Шибенику (ФОТО)

Фото Епархија Далматинска

ПРАВОСЛАВНИ верници широм региона били су шокирани бахатошћу вандала који су јуче, на Задушнице, оскрнавили и опљачкали две цркве на Косову и Метохији и једну у Шибенику.

Црква светог Петра и Павла у Клокоту обијена је јуче, а лопови су из ње однели новац и део инвентара. Како је саопштено из Канцеларије за КиМ, мештатин који помаже око цркве јуче ујутро приметио је трагове провале. Непознате особе провалиле су у цркву кроз прозор, који су отворили пајсером.

- Срамота је да Срби на КиМ ни на Задушнице немају мира и да се њихови верски објекти скрнаве и налазе на мети чак и на дан кад обележавају помен на своје преминуле - наводи се у реаговању Канцеларије за КиМ. - Овај случај најречитије говори о угрожености православне баштине и верских објеката на КиМ, који су учестало на мети вандала, пљачке, скрнављења, као и претензије на њихову имовину и поседе.

Фото Епархија Далматинска

На мети хулигана јуче се нашла и Црква Свете Тројице у Партешу, који су однели новац из благајне и везену плаштаницу, велику вредност ове светиње.

Када је црква отворена јуче ујутро, како би примила вернике, примећено је да су врата обијена, а фиоке отворене.

- Оваквом нецивилизацијском понашању мора се стати на пут, а јучерашње скрнављење светиња показује да се без одлагања мора повећати безбедност у српским срединама јужно од Ибра - кажу из Канцеларије за КиМ.

- Међународна заједница има дужност и поверену мисију да на терену гарантују безбедност свима, посебно Србима који се готово свакодневно суочавају са претњама и нападима.

СРБИ СТАЛНА МЕТА

ИЗ Канцеларије за КиМ подсећају да је само током прошле године на КиМ забележено више од 80 инцидената чије су мете биле Срби, њихова имовина, гробови, цркве...

- То јасно показује да свако нереаговање привремених институција у Приштини, потпомогнуто индолентношћу међународне заједнице, шаље поруку изгредницима да су Срби и њихови објекти легитимна мета - напомињу у Канцеларији.

- Захтевамо да се сваки овакав случај расветли, а починиоци санкционишу, јер једино тако можемо градити мир и заједничко поверење.

Епархија далматинска на свом фејсбук-профилу јуче је објавила да је у ноћи између петка и суботе проваљено у православни храм у Шибенику, те да је причињена већа материјална штета. Како је наведено, разваљена су улазна врата и остале браве у цркви.

- Овај инцидент изазвао је тугу и жаљење Шибенчана, како православне, тако и оних католичке вероисповести који неретко посећују наш свети храм ради разговора и молитве - наводи се у објави.

Фото Епархија Далматинска

Потпредседник хрватске владе Борис Милошевић рекао је да очекује идентификовање и привођење починилаца.

- Волим овај храм, његову улицу и мало гробље које га окружује у центру града и зато сам тужан због провале. Ту сам ишао као дете и он је део идентитета Шибеника - наводи се на његовом фејсбук-профилу.

ВЕРА Храм СПЦ у Клокоту, Фото Д. Зечевић


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)