ОВАЈ ПОРЕМЕЋАЈ ИМА 70 ОДСТО ДЕЦЕ У СРБИЈИ: Родитељи не примете на време, а стручњаци упозоравају!

Novosti online

06. 03. 2021. у 20:35

ЧАК 70 одсто деце у Србији има неки говорно-језички поремећај, упозоравају логопеди.

ОВАЈ ПОРЕМЕЋАЈ ИМА 70 ОДСТО ДЕЦЕ У СРБИЈИ: Родитељи не примете на време, а стручњаци упозоравају!

Фото Depositphotos

На Светски дан логопеда они упозоравају да су међу кривцима за те проблеме прекомерно коришћење мобилног телефона и играње игрица.

Једносмерна комуникација, каква се догађа у играма или гледању садржаја на Интернету, може оставити последице на психомоторику детета. Наша деца имају добро знање енглеског услед праћења садржаја на страним сајтовима или друштвеним мрежама, али веома сиромашан речник матерњег језика. Последице се осећају у говору, језику, понашању па и учењу.

- Деца одмалена користе телефоне, али тако развијају пасиван а не активан говор. Неповољно и негативно је то што се не развија моторика, нити мишљење или пажња, памћење... Као да се развија нервоза - рекла је логопед Виолета Михаиловић у вестима Прве телевизије.

Шта би било решење?

- Мора се смањити коришћење уређаја, али родитељи морају и да разговарају с децом. Да родитељ тражи повратну информацију, да утиша тон или звук, па да са дететом разговара о садржају који је гледало или игри. Али свакако да треба да се, посебно код деце која имају тешкоће, ограничи употреба мобилних телефона - рекла је она.

И већи проблеми као што су муцање, дисфазија и дислексија прете услед претеране употребе телефона, а додатни проблем је чињеница да логопеда нема довољно - један на 8.000 деце.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)