КАКО ЈЕ РЕГИСТРОВАН ПРВИ СЛУЧАЈ КОРОНЕ У СРБИЈИ? Докторка ииз Суботице објашњава када су посумњали на вирус Ковид 19

Novosti online

06. 03. 2021. у 16:27

КАКО ЈЕ РЕГИСТРОВАН ПРВИ СЛУЧАЈ КОРОНЕ У СРБИЈИ? Докторка ииз Суботице објашњава када су посумњали на вирус Ковид 19

Фото: Принтскрин/РТС

ПРОШЛО је годину дана откако се у нашој земљи појавио нулти пацијент заражен новим сојем корона вируса. У питању је Игор Ђантар (44) којем је вирус дијагностикован у болници у Суботици и који је победио болест. А др Гордана Кртинић, епидемиолог, помоћник директора Опште болнице у Суботици, објашњава сада како је откривен први случај ковида- 19 у нашој земљи.

- За први случај је било интересантно то што он није испуњавао критеријуме за пи-си-ар тестирање. Али, скенер плућа код нашег првог пацијента је био толико карактеристичан, да је и на инсистирање клиничара и на моје инсистирање урађено пи-си-ар тестирање. Тако смо открили први случај - рекла је за РТС др Гордана Кртинић.

Истакла је је особље у болници уморно, "али да се сви упиру из петних жила да и даље раде као првог дана".

А од првог ковид пацијента у болници је, како је рекла, лечено 2.000 пацијената, урађено је више од 6.000 скенера плућа и рендгена, више од 17.000 пацијената је тестирано, а скоро 10.000 прегледано у ковид амбуланти.

- Пратимо тренд погоршања епидемиолошке ситуације. Она је у граду ванредна, ми имамо погоршање болничких епидемиолошких показитеља. Број пријема је два до три пута већи него број отпуста, он се креће и до 20 у 24 сата. Тренутно нам 99 пацијената лежи у ковид јединицама, од тога 10 на респиратору - поручила је, а главна медицинска сестра Биљана Ковачев је додала:

- Тешка је ситуација, доста смо уморни, али се трудимо да пружимо и последњи атом снаге да тим пацијентима помогнемо да се врате својим породицама. Они дођу и уплашени. Мој апел је да се људи придржавају мера, да држе дистанцу и да дођу на преглед, није време за опуштање.

Нулти пацијент у Србији

- Годину дана после заражавања осећам се добро и сада немам никакве тегобе. По изласку из болнице био сам јако ослабљен и уморан. За потпуну регенерацију плућа, због јаке упале, требало је да прође неколико месеци... Сусрет с опаким вирусом кренуо је повишеном температуром. Био сам толико малаксао да нисам могао да устанем из кревета. Како температура ни после три дана није спадала, првих дана марта, на савет доброг пријатеља др Марка Мартиновића, урадио сам лабораторијске анализе и отишао у приватну ординацију где су установили да имам упалу плућа и прописана ми је терапија антибиотицима. Међутим, пошто ми се стање није поправљало, после два дана опет сам отишао код пулмолога. Упала је прешла и на друго плућно крило и резултати анализе крви нису били добри. Лекари су посумњали да није реч само о упали плућа - испричао је Игор Ђантар.

Ђантар се петог марта јавио у болници у Суботици, наредног дана је стигао резултат теста брисом из "Торлака" у Београду, а он је 7. марта у веома лошем стању пребачен у Клинички центар Војводине у Нови Сад где је настављено његово лечење.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)