УОЧИ ЗАДУШНИЦА ОСКРНАВЉЕНЕ ДВЕ СВЕТИЊЕ: Канцеларија за КиМ опомиње - ово је порука Србима да не могу ни своје мртве да жале у миру

Д.З.

06. 03. 2021. у 16:08

КАНЦЕЛАРИЈА за Косово и Метохију опомиње да је још једна српска православна црква на Kосову и Метохији оскрнављена и обијена на Задушнице.

УОЧИ ЗАДУШНИЦА ОСКРНАВЉЕНЕ ДВЕ СВЕТИЊЕ: Канцеларија за КиМ опомиње - ово је порука Србима да не могу ни своје мртве да жале у миру

Фото: З. Јовановић

Наиме, из Канцеларије за КиМ истичу да су непознати починиоци у ноћи између петка и суботе опљачкали Цркву Свете Тројице у Партешу и из ње однели новац из благајне и везену плаштаницу, која представља велику вредност ове светиње.

- Пљачка је примећена у суботу ујутру током отварања цркве да прими вернике који данас обележавају Задушнице. Врата на цркви била су обијена, а фиоке отворене. Чињеница да је црква похарана и оскрнављена баш на Задушнице посебно говори о статусу и угрожености српских светиња и верској нетолеранцији која влада на простору Kосова и Метохије.

Истовремено се на овај начин Србима шаље порука да у миру не могу ни своје мртве да ожале - опомиње Канцеларија за Косово и Меотхију из које истичу да је ово већ други пријављени случај на Задушнице у коме су се на мети вандала нашле српске светиње на KиМ. Претходно је данас похарана и Црква Светог Петра и Павла у Kлокоту.

- Оваквом нецивлизацијском понашању мора се стати на пут, а најновије скрнављење светиња показује да се без одлагања мора повећати безбедност у српским срединама јужно од Ибра - истиче се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију из које наводе да међународна заједница има дужност и поверену мисију да на терену гарантују безбедност свима, посебно Србима који се готово свакодневно суочавају да претњама и нападима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)