"ГРАЂАНИ СРБИЈЕ ДАНАС СУ ПОНОСНИ НА СВОЈУ ДРЖАВУ": Премијерка Брнабић о години борбе са вирусом корона

Танјуг

06. 03. 2021. у 13:32

ГРАЂАНИ СРБИЈЕ ДАНАС СУ ПОНОСНИ НА СВОЈУ ДРЖАВУ: Премијерка Брнабић о години борбе са вирусом корона

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

ПРЕ тачно годину дана вирус корона је стигао у Србију, а премијерка Ана Брнабић тим поводом каже да је Србија током пандемије показала да је другачија него што је икада била, а и од оног што су други очекивали, наводећи да је до коначне победе против тог невидљивог непријатеља остало још много тешких борби и резова.

- Биће још много изазова и напора да бисмо повратили старе, лепе навике и пре годину дана изгубљену нормалност. Са обновљеном вером у себе, с једнако пожртвованим приступом и степеном одговорности, као и бескрајно пожртвованим здравственим радницима, уверена сам да ћемо као држава и друштво успети не само да изађемо из ове катастрофе већ и да наставимо да ређамо победе у будућности - навела је Брнабићева у ауторском тексту за Курир.

Пандемија нас је, каже, научила да је Србија способна, не само да набави већ и да организује и спроведе једну од најефикаснијих кампања масовне вакцинације становништа на свету и подсетила да је на другом месту у Европи по броју вакцинација на милион становника, те да је испред ње само Велика Британија.

- Данас су грађани Србије поносни на своју државу и њен ефикасан и квалитетан систем вакцинације, док истовремено привлачимо све више похвала и позитивних оцена од медија и здравствених стручњака из иностранства - указала је премијерка.

Она је казала да је Србија научила да пронађе баланс између здравствених мера предострожности и економског оптерећења привреде и додала да је земља 2020. годину завршила са највишом стопом раста у Европи, с прилагодљивим и отпорним здравственим системом и пожртвованим лекарима, док су, како каже, многе друге земље у локдауну и с проблемима у здравству.

Србија је једина у Европи подигла две потпуно нове болнице, подсетила је Ана Брнабић и додала да је великом брзином организована домаћа производња готово свих дефицитарних производа.

- У Србији се данас праве домаће хируршке маске, дезифицијенси, лекови за корону, домаћи ЕЛИСА тестови. Дизајниран је чак и први прототип српског респиратора, а почетак домаће производње вакцина на ''Торлаку'' више није тако далека будућност - поручила је Брнабићева.

Она је подсетила да су здравствени радници добили повећање плата од 15 одсто, уз додатну награду од 10.000 динара за све што су учинили за друштво и јавно здравље, као и да је у привреду уложено осам милијарди евра.

Држава је, каже, помогла најпогођеније секторе, уз одржавање незапослености под контролом и повећањем плата.

- То су све резултати нашег јединства и заједничке борбе државе и друштва, с председником Александром Вучићем на челу - истакла је Брнабићева.

Подсетила је и да је када се цео свет суочавао са несташицама медицинске и заштитне опреме, Србија успела да их набави и пре других, укључујући и респираторе којих је било довољно за све којима је тај уређај био неопходан.

Уз подсећање да је 6. марта 2020. године вирус корона стигао у Србију и да је живот који су грађани до тада живели потпуно нестао, Брнабић је поручила да "сви треба да дамо допринос и будемо промена коју бисмо желели да видимо у свету".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)