АДВОКАТИ БИЈАРУ СКУПШТИНУ И УО: Расписани избори у АКС

Танјуг

06. 03. 2021. у 13:29

АДВОКАТИ БИЈАРУ СКУПШТИНУ И УО: Расписани избори у АКС

Фото: Архива

УПРАВНИ одбор Адвокатске коморе Србије (АКС) расписао је избор за чланове Управног одбора и органе коморе, као и представнике осам локалних комора у скупштини АКС за период 2021. до 2025. године.

На предстојећим изборима адвокати Србије бираће 220 представника у Скупштини АКС и 21 члан Управног одбора те коморе, наводи се у одлуци АКС о расписивању избора у коју је Танјуг имао увид.

У Србији тренутно има 10.939 адвоката, од којих је половина у Београду.

Пре ових избора потребно да се у локалним коморама обаве избори представника за Скупштину и чланове УО АКС.

Те изборе обављају скупштине адвокатских комора у саставу АКС Србије на непосредним изборима, искључиво тајним гласањем.

Највећи број делегата у Скупштини припашће Адвокатској комори Београд - 102, која има и највише чланова 5.085 адвоката.

За њом следи АК Војводина са 2.381 чланова и 48 представника у скупштини, АК Ниш са 1.223 чланова и 24 представника, АК Чачка са 829 чланова и 17 представника, АК Крагујевца са 562 чланова и 11 представника, АК Шапца и 395 чланова и 8 представника, АК Пожаревца са 281 чланом и 6 представника и АК Зајечара са 183 члана и 4 представника у Скупштини АКС.

Мандат представника у Скупштини и чланова УО АКС траје четири године.

АКС напомиње да се избор представника у Скупштини и члана УО АКС из Адвокатске коморе Косова и Метохије неће вршити с обзиром да та комора није конституисана и не врши послове из своје надлежности.

Такође, додаје, у податак о укупном броју адвоката у Србији није укључен број адвоката који је евидентиран у подлистку Адвокатске коморе Ниш - расељени адвокати са територије КИМ.

Када је у питању избор за носиоце функција и чланова органа АКС на предстојећим изборима бирају се потпредседника АКС, 8 чланова Надзорног одбора и то по један члан из сваке адвокатске коморе у саставу АКС, затим дисциплински тужилац и његових 16 заменика и то по два заменика из сваке адвокатске коморе у саставу АКС.

Такође се бира председник Дисциплинског суда АКС, његов заменик, 16 судија и један изборни члан Савета АКС.

Према одредбама Статута АКС, нови председник коморе се не бира, већ на његову функцију директно долази досадашњи потпредседник те коморе.

Према томе, на тој функцији председника АКС требало би да замени потпредседник коморе Јасмина Милутиновић, председник Адвокатске коморе Чачак.

Избор носилаца функција и чланова органа АКС врши се на изборној скупштини те коморе на непосредним изборима и искључиво тајним гласањем.

Мандат чланова органа и носилаца функција Адвокатске коморе Србије траје четири године.

АКС предвидела је и рокове за све помеуте изборне радње који су објављени на њеном сајту, а по њиховом окончању биће заказана изборна скупштина АКС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)