ГОДИНУ ДАНА БОРБЕ СА КОРОНОМ: Прошли смо кроз ванредно стање и полицијски час, а најдужи је трајао пуна 84 сата

Танјуг

06. 03. 2021. у 08:03

ГОДИНУ ДАНА БОРБЕ СА КОРОНОМ: Прошли смо кроз ванредно стање и полицијски час, а најдужи је трајао пуна 84 сата

Д. Миловановић В. Данилов

ПРЕ тачно годину дана, 6. марта 2020, регистрован је први случај корона вируса у Србији.

Према последњим подацима, у Србији је од почетка пандемије регистровано укупно 478.878 случајева ковид 19, тестиране су 3.018.254 особе, а од последица инфекције преминуло је 4.525 пацијената.

Први случај ковида 19 у земљи, потврђен је код мушкарца из Бачке Тополе, који се успешно опоравио од заразе новим вирусом.

Од тада, Србија је прошла кроз ванредно стање и полицијски час пролетос, изграђене су две ковид болнице за само четири месеца, посебно је било тешко у новембру и децембру када је број заражених био и између 7.000 и 8.000, а број заражених последњих дана и недеља поново расте.

Годину дана касније, Србија је једна од ретких земаља која на располагању има чак четири вакцине против короне, различитих произвођача - "Фајзер-Бионтек", "Спутњик В", "Синофарм" и "АстраЗенеку", и међу водећим је земљама по стопи вакцинације.

У Србији су досад дате укупно 1.613.682 вакцине, а број ревакцинсаних је 592.903, а уз још пола милиона кинеске вакцине, у Србију је до сада стигло укупно 2.620.000 вакцина.

Након што је корона потврђена у Србији, а број случајева почео полако да се повећава, 15. марта прошле године проглашено је ванредно стање на територији целе земље.

Затворене су школе, вртићи, универзитети, забрањена масовна окупљања, а три дана касније уведен је полицијски час - свима је био забрањен излазак од 20 сати до 05.00 ујутру, док је старијима од 65 излазак био забрањен потпуно.

Сви који су долазили из иностранства морали су у карантин, укинут је јавни превоз, као и аутобуски, железнички међуградски саобраћај, а авиокомпаније отказале су летове.

Први смртни случај забележен је 20. марта.

Током ванредног стања, најдужи полицијски час трајао је око Васкрса, почео је 17. априла у 17 сати и трајао пуна 84 сата.

Прва земља која је Србији упутила помоћ у борби против корона вируса била је Кина, која је послала тестове за детекцију вируса, медицинску опрему, а из те земље стигао је тим медицинских стручњака као помоћ спрким колегама.

Помоћ Србији упутили су и Русија, Норвешка, УАЕ, Турска, ЕУ, Уницеф, САД, Катар, Азербејџан...

Како би били збринути сви пацијенти, биле су формиране привремене болнице, попут оне на Београдском сајму, Арени - која је и даље у функцији, по други пут, Новосадском сајму, нишком Чаиру.

За нешто више од четири месеца, изграђене су две потпуно нове ковид болнице - у Батајници капацитете више од 900 места, и у Крушевцу са око 500 места.

Тренутно, у ковид систему у Београду су Клиника за инфективне и тропске болести КЦС, КБЦ "Др Драгиша Мишовић" и КБЦ "Земун".

Током првог таласа, једно од највећих заришта био је Геронтолошки центар Ниш.

Други раст заражених у Србији је забележен током јула, а са највећим растом броја заражених дневно земља се сусрела током новембра и децембра.

Зато је на уласку у 2021. годину укинут организован дочек Нове године, кафићи и ресторани радил су до 18 сати, а школарцима је зимски распуст трајао месец дана - од 19. децембра до 18. јануара.

Последњих дана и недеља број регистрованих случајева поново расте, лекари упозоравају да се више пацијената прими у болнице, него што се отпусти.

Зато ће викенд пред нама обележити нове мере - данас од подне до понедељка у 06.00 радиће само продавнице прехрамбене робе, које могу да раде до 21, апотеке и бензинске пумпе чије радно време није ограничено.

Нажалост, корона вирус однео је и животе више десетина здравствених радника, који су већ 12 месеци на првој линији фронта у борби са вирусом који је променио читав свет.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)