ДА ЛИ ЋЕМО УСКОРО МОЋИ ДА ОДАХНЕМО? Др Кон објаснио када се очекују ефектни нових мера

Танјуг

05. 03. 2021. у 20:52

ДА ЛИ ЋЕМО УСКОРО МОЋИ ДА ОДАХНЕМО? Др Кон објаснио када се очекују ефектни нових мера

Фото: Танјуг/Тања Валић/Депоситпхотос

ЕПИДЕМИОЛОГ и члан Кризног штаба Предраг Кон каже да ће нове мере у сузбијању ширења корона вируса током предстојећег викенда свакако побољшати епидемиолошку ситуацију, али да ће се њихови ефекти видети тек крајем следеће недеље.

Кризни штаб одлучио је данас да се затворе сви угоститељски објекти и радње од 12 часова у суботу до шест сати ујутро у понедељак, а Кон је за РТС рекао да те мере неће много побољшати ситуацију, али да је у сваком случају боље што су уведене него да их нема.

- Важно је шта ће се дешавати у следећој недељи, а истовремено у уторак имамо нови састанак - каже Кон.

Сматра да је мере требало раније увести и да су стручњаци на то упозоравали и пре Сретењских празника.

- Чињеница је да се Србија одлучила да спроводи мере које су врло благе без обзира на сва упозорења да ће онда дуже трајати. То је једноставно нешто са чим морамо да се помиримо - рекао је Кон.

Током викенда неће радити кафићи и ресторани, а Кон каже да ће хотели своје капацитете користити само за своје госте, док ће скијалишта конторлисати одговарајуће службе, као и раније.

Заказане спортске манифестације ће се, наводи Кон, одржавати без гледалаца, а представе до 21 сат.

Поводом преласка средњошколаца на онлајн наставу идуће седмице, Кон је рекао да је надзорни систем у школама солидан, али да искуства из иностранатсва показују да се ковид-19 преноси сада и међу млађима, и у овој новој варијанти британског соја, као и јужноафричког и јузнзоамеричког.

- За сада ми већ имамо британски сој. Врло је вероватно да он управо доминара у школама - каже Кон.

Наводи да је та мера проактивна и превентивна, јер су, каже, средњошколци највише у контакту, а да је истовремено примећено да највише не користе заштитне маске.

Прелазак на онлајн наставу идуће седмице, каже Кон, практично ће значити повезане две недеље онлајн наставе, будући да се она комбинује са одласком ученика у школу на недељном нивоу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)