ШТА ЈЕ БИЛО ИЗА ВРАТА, ОСТАЈЕ ТАМО: Кон открио да је дошло до "енергичне размене мишљења" на седници Кризног штаба

Танјуг

05. 03. 2021. у 18:00

ШТА ЈЕ БИЛО ИЗА ВРАТА, ОСТАЈЕ ТАМО: Кон открио да је дошло до енергичне размене мишљења на седници Кризног штаба

Фото Танјуг

НА СЕДНИЦИ Кризног штаба било је размене мишљења, понекад енергичне, али одлука коју преносим је одлука целог Штаба, не само медицинског дела, каже епидемиолог др Предраг Кон.

Упитан да ли, како је политички део штаба образложио због чега неће услишити предлоге медицинског дела, када је и он сам рекао да затварање кафића и ресторана нема алтернативу, Кон је одговорио:

- Нема ту образложења, ово су одлуке. Шта је било иза врата, остављам за тај догађај. Било је размене мишљења, енергичних понекад, а резултат је ово што преносим.

Он је рекао да ће се разговори наставити у уторак, када ће штаб поново заседати.

- Значајан је позив за вакцинацију, јер дуготрајно затварање тешко да је опција за Србију, али је немогуће нереаговати на овакво повећање вируса. Ово је решење са којим ја излазим испред Кризног штаба. Не медицинског дела, већ целог штаба - рекао је Кон.

На питање да ли је било неспоразума око ставова, Кон је рекао да како год то неко схвата, као неспоразуме, размену мишљења или конфликте, сви су, цео штаб на истом задатку.

Кон је рекао да је чињеница да последња четири дана нема повећања броја заражених из дана у дан, иако су бројеви на огромној "висини" од око 4.000.

- То је један од разлога зашто је свака мера која спречава контакте, макар и на кратко, иако није опште довољна и тешко да ће моћи да се брани, али боље него да немамо никакве мере - рекао је Кон.

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Упитан да ли ће поднети оставку или предузети одговорност ако данашње мере не дају резултете, Кон је рекао да он одговорност непрекидно носи, чим је у штабу, у којем ће остати до краја епидемије.

- Сада је важно што пре спречити контакте, а људи треба да схвате да се огромна енергија улаже да се спречи заражавање. Морамо наћи начин да се изборимо са вирусом колико год изгледа тешко - рекао је Кон.

На питање какви су ефекти вакцинације, Кон је рекао да грађани који су се вакцинисали повећавају баријеру имунитета и да треба да наставимо тако.

- То је једини пут и излаз из ове ситуације, јер ако идемо само на затварања вртећемо се у круг, а овај посао морамо да приведемо крају - рекао је Кон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)