КРИВИЧНО КАЖЊАВАТИ НЕОДГОВОРНЕ: Весић поручио да Београд неће гласати за одлуку о затварању, суштина је у поштовању мера

Novosti online

05. 03. 2021. у 11:20

КРИВИЧНО КАЖЊАВАТИ НЕОДГОВОРНЕ: Весић поручио да Београд неће гласати за одлуку о затварању, суштина је у поштовању мера

Фото Танјуг

УКОЛИКО би била донета одлука о потпуном затварању или скраћивању радног времена, она би била погрешна јер неће допринети нормализацији живота и то ћу рећи на састанку Кризног штаба. Београд неће гласати за ту одлуку, коју је практично немогуће спровести.

Ово је изјавио је заменик градоначелника Горан Весић гостујући на каналу Вести и додао да, уколико се то ипак буде десило, сутра и прекосутра “имаћемо препуна шеталишта и излетишта јер ће се људи дружити и та врста контаката не може да буде спречена.”

– Уместо да се контакти одвијају на организованим местима, где постоји контрола, све ће се дешавати тамо где контроле нема. То ће бити последица такве, лоше одлуке. Са друге стране, буде ли се догодило да, као прошлог викенда, све буде отворено до 14 часова, имаћемо прави „стампедо” у продавницама, теретанама, ресторанима. Имаћемо исти број људи на истим местима, али у краћем временском периоду. Па ваљда је нормално да се све одвија у дужем временском периоду зато што се у том случају људи распореде – нагласио је заменик градоначелника.

Он је подсетио да ће ускоро бити годину дана од почетка пандемије у Србији и не можемо да очекујемо да живот стане.

– Не можемо да се играмо са људима и требало би да свако ради свој посао. Град Београд ће као локална самоуправа радити свој посао, држава нека испуњава своје обавезе, а лекари своје. Требало би да апелујемо на личну одговорност људи, јер свако мора да научи да себе самог заштити. Ко хоће да се изолује, нека се изолује, али не би требало да изолујемо оне који то не желе. То је наш став и за Београд то није компромис. Једини компромис био би да се настави са радом као до сада. Све остало су погрешне одлуке – истакао је Весић.

Фото: Новости

НЕЋУ ДОЗВОЛИТИ ДА БЕОГРАЂАНИ ПЛАЋАЈУ ЦЕНУ ХАОСА НА КОПАОНИКУ

Он је упозорио да садашња ситуација не сме да подсећа на пијацу, па кад се тражи ванредно стање и схвати да се већина грађана и грађанки не слаже са тим, онда се одустаје и пристаје на компромисе и неке друге мере.

– Ово није пијаца и не можемо тако да разговарамо. Ми живимо у озбиљном и организованом друштву које мора да живи. Да би се живело и привређивало, људи морају да примају плате. То су људи са именом и презименом, са породицама и не дозвољавам да их неко своди на статистички број, па да се каже како је то само 40.000 људи и да се поставља питање колико они доприносе БДП-у. То је 40.000 породица, ту су њихова деца, њихови супружници који неће добити плате, то је 100.000 живота. Ту су и они који раде у туризму, музичари и други. Долазимо у ситуацију да сада треба да апелујемо на личну одговорност. Нећу никада дозволити да Београђанке и Београђани плаћају цену хаоса који је био на Копаонику.

- Ко је дозволио да на Копаонику буду журке до пет ујутро? Па сви знају у домовима здравља да је половина заражених долазила са планине. Зато нећу дозволити да нека породица у Реснику која има кафић са пет столова плаћа цену зато што се неко бахато понашао и трошио велики новац за једно вече на Копаонику. Суштина је у томе да се вакцинишемо, ревакцинишемо, поштујемо постојеће мере. Једино могуће решење је да сви радимо најнормалније до 20 сати и викендом као и радним данима и да кажњавамо оне који крше мере, организују журке. Такви људи треба кривично да одговарају јер намерно шире заразну болест. Значи, важно је да сачекамо десет до петнаест дана, достигнемо довољан број ревакцинисаних, поред оних који су прележали ковид, и да достигнемо колективни имунитет – рекао је Весић.

Фото: Комунална милиција

АКО ПРИВРЕДА НЕ БУДЕ РАДИЛА НЕЋЕ БИТИ НИ ЗА ПЛАТЕ ЛЕКАРА

Он je истaкao дa нeћe кoмeнтaрисaти стaвoвe лeкaрa jeр су oни нaдлeжни дa причajу o здрaвствeнoj ситуaциjи.

– Moje je дa кaжeм дa aкo приврeдa нe будe рaдилa, нeћe бити нoвцa ни зa плaтe лeкaрa, ни зa мeдeцинску oпрeму. Свaкo кo смaтрa дa ништа нe трeбa дa рaди, нa дирeктaн нaчин слaби eфикaснoст нaшe зeмљe дa сe избoри сa пaндeмиjoм, jeр нeћe бити срeдстaвa зa нaбaвку мeдицинскe oпрeмe и вaкцинa – истaкao je Вeсић.

Oн je рeкao дa нaш здрaвствeни систeм ниje биo прeд пуцaњeм и кaдa je билo 8.000 зaрaжeних и бeз изгрaђeних кoвид бoлницa у Бaтajници и Крушeвцу.

– Говорити дa je здрaвстeвeни систeм прeд пуцaњeм нe мoгу дa рaзумeм. Свaкo трeбa дa рaди свoj пoсao, грaђaни трeбa дa буду oдгoвoрни, a држaвa je урaдилa свoj дeo пoслa. У Србиjи имa дoвoљнo мeдицинскe oпрeмe и никo ниje oстao бeз лeчeњa – укaзao je Вeсић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)