АЛАРМАНТНА СИТУАЦИЈА НА ЈУГУ СРБИЈЕ: Корона дивља, болнице пуне, школе прелазе на онлајн наставу

Novosti online

05. 03. 2021. у 08:15

АЛАРМАНТНА СИТУАЦИЈА НА ЈУГУ СРБИЈЕ: Корона дивља, болнице пуне, школе прелазе на онлајн наставу

Фото: Ј.С.

ВРАЊЕ се у претходном периоду издвојило, поред Београда, као једно од нестабилнијих жаришта у Србији.

Поред наглог пораста броја заражених, овај град бележи и све већи број пацијената са тежом клиничком сликом, а капацитети болница су у потпуности испуњени. На све то, у овом граду је забележен и случај "распаривања" вакцина!

- Епидемиолошка ситуација у Врању је ванредна и изузетно тешка - каже др Слађан Станковић, епидемиолога у Здравственом центру Врања.

Фото: Принтскрин

 

Речи епидемиолога Станковића илуструје и податак да је у овом граду јуче забележена 101 новозаражена особа. Ова бројка можда не звучи алармантно када се упореди са цифрама о којима слушамо на нивоу Србије и главног града. Међутим, уколико се узме у обзир да Врање има око 85.000 становника и да је отприлике 20 пута мање од Београда, једноставном рачуницом се добије да је 101 заражених у граду на југу Србије исто као да у Београду имамо 2.020 позитивних!

- Велики је број хоспитализованих. Сви капацитети болница у Пчињском округу су попуњени - две у Врању и једна у Сурдулици. Расте број оболелих са тешком и средњетешком клиничком сликом. Са упалом плућа је било 10 одсто пацијената на дневном нивоу претходних дана, а у последња два дана негде их је око 20 одсто. Обољевања се дешавају у свим узрастима, а највише код радно-активног становништва, али значајан је број заражених и код предшколске и школске деце - испричао је др Станковић.

Не поштују се мере

- Ситуација је ванредна и поред мера које смо предузели. Организована је настава на даљину у средњим школама и у неколико основних школа где је било доста заражених и међу децом и међу наставницима. Мере су уведене на две недеље, а једна седмица је већ прошла - каже епидемиолог из овог града и додаје да се "намеће потреба да се мере пооштре поготово за угоститељске објекте".

Фоо: Ј. Стојковић

 

Епидемиолог Станковић објашњава да је до алармантне ситуације у овом граду понајпре дошло због непоштовања епидемиолошких мера у угоститељским објектима као и кућних журку које је тешко контролисати. Он је додао и да је до проблема дошло због великог грађана Северне Македоније који су долазили у шопинг у Врање, а ширењу заразе су кумовали психолошки фактор, односно презасићење грађанства антиепидемиолошким мерама као и опуштање због почетка вакцинације.

Са овим је сагласан и епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић који је јуче био у делегацији која је посетила Врање како би се утврдили тачни узроци погоршања ситуације са ковидом у овом граду на југу Србије.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

 

- Оцена епидемиолошке ситуације у Врању је ванредна. То говори да се мере не спроводе оним интензитетом и обухватом како би требало, како од становништва, али тако и у контроли - рекао је Тиодровић.

Он је рекао да су дата упуства у Врању и другим градовима донета упутства да се примене све мере које је раније прописао републички Кризни штаб и Влада Србије и да се оне морају спровести до краја, а др Станковић је рекао за "Блиц" у ком правцу се размишља када се говори о увођењу мера у овом граду.

- Главне мете су трговински ланци и угоститељски објекти. Ту мора да се уведу нека ограничења или да се затворе потпуно на неки временски период да бисмо зауставили ширење вируса - рекао је епидемиолог.

Пристан британски сој корона вируса?

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон први је поменуо да је нови сој вируса корона познатији као британски сој "присутнији у популацији него што мислимо". Он је додао и да би то могао да буде један од разлога за пораст броја оболелих у Врању. Доктор Станковић није могао ово да потврди јер "секвенцирање вируса" код оболелих Врањанаца није обављено и због тога се не може са сигурношћу тврдити да је проблем изазвао овај сој вируса.

Фото Танјуг

 

- Мој неки утисак, на основну клиничке слике, чини ми се да је он нешто измењен. Ја као епидемиолог пратим те клиничке карактеристике, а баш то брзо заражавање и заражавање свих чланова породице ми даје утисак да се вирус сада мало разликује. Сада је заразнији - рекао је др Станковић.

Колико случајева "распар" вакцинације има?

Случај који је уздрмао Србију претходних дана такође је у вези са Врањем. Наиме, утврђено је да је Врањанац Слађан Алексић примио "распар" вакцине против вируса корона. Он је прво 28. јануара примио Фајзерову вакцину, а затим да је 18. фебруара ревакцинисан кинеском Синофарм вакцином

Овај случај шокантан сам по себи није био довољан па се у медијима појавила информација да случај господина Алексића није усамљен и да је у Здтавственом центру у Врању још троје људи примило различите вакцине против вируса корона.

Епидемиолог Здравственог центра у Врању др Станковић ово демантује и каже да он није чуо за друге случајеве осим за ситуацију која се догодила његов суграђанину Алексићу.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)