У БОЛНИЦАМА СВЕ ВИШЕ МЛАДИХ! Лађевић - Пацијенти морају да се пазе и после прве и друге дозе

Танјуг

05. 03. 2021. у 07:32

У БОЛНИЦАМА СВЕ ВИШЕ МЛАДИХ! Лађевић - Пацијенти морају да се пазе и после прве и друге дозе

Фото Д. Миловановић

КОВИД болнице у Београду су скоро попуњене, а повећана потрошња кисеоника потврђује да је повећан и број пацијената с тешком клиничком сликом, упозорио је синоћ Небојша Лађевић, директор Центра за анестезиологију КЦС и координатор свих болница у Србији.

Лађевић је за РТС указао да је у ковид болницама сада све више и млађих пацијента, као и да су лекари и сви здравствени радници под великим притиском.

- Имамо сад више млађих пацијената, генерално имамо иначе више пацијената уопште и онда је и тај проценат младих пропоционално већи. То је свакако порука за све грађане да свако може да оболи од короне и да се треба пазити - упозорио је Лађевић.

Навео је и да у болницама има пацијента који су примили прву дозу вакцине јер се очито нису развила још антитела, а с друге стране, нема пацијента који су примили другу дозу вакцине.

- Сви пацијенти морају да се пазе и после прве и друге, посебно кинеске вакцине. Тридесетак дана после друге кинеске вакцине би био неки оптимални рок када би сте имали већ доста висок ниво антитела - рекао је Лађевић.

Указао је да повећана потрошња кисеоника свакако говори о томе колико је повећан број пацијената.

- Ако трошите седам тона кисеоника, то значи да имате изузетно много пацијената. Оно што нас забрињава јесте зависност пацијента од кисеоника, што значи да су то све умерено тешке до тешке клиничке слике које се налазе у болници чим морају да користе кисеоник", објаснио је Лађевић.

Рекао је и да су, уколико се неко на време јави у болницу, када дође до скока температуре, малаксалости, на самом почетку болести, и спроведе терапијски протокол, велике шансе да се уопште не заврши у јединици интензивног лечења и на механичком респиратору.

Међутим, како је рекао, ако се у том периоду, због неких других разлога, као што су придружене болести, ипак дође до респиратора, шансе су такође много веће да се тај пацијент излечи.

Што се тиче најављених пооштравања епидемиолошких мера, Лађевић је истакао да је тешко наћи меру.

- Мислим да смо сада у једном периоду када смо на прагу да направимо једно решење да се један велики број пацијената вакцинише, да вакцина проделује. Некако смо се довели у ситуацију да смо близу излаза, а да смо својим понашањем направили грешку - сматра Лађевић.

Указује да не мора "закључавање" бити апсолутно решавање али апсолутно поштовање прописаних мера мора бити праћено санкционисањем оних који те мере не спроводеДруги пут је, сматра Лађевић, да се направи прекид у инфекцији и све затворити.

- Мислим да би били паметни да се сви стрпимо као нација још два месеца, да се сви вакцинишу који могу, да се развију антитела и да лето дочекамо у потпуно другим условима. Оваквим одлагањем ми ћемо стићи и до следеће године - поручио је Лађевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)