ПРЕТИ НАМ НАЈГОРИ СЦЕНАРИО: Немедицински део Кризног штаба против "локдауна", а лекари сматрају да је "закључавање" објеката право решење

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

05. 03. 2021. у 07:30

ПРЕТИ НАМ НАЈГОРИ СЦЕНАРИО: Немедицински део Кризног штаба против локдауна, а лекари сматрају да је закључавање објеката право решење

Тржни центри затворени за викенд или раде скраћено / Фото И. Маринковић

АКО се одмах све не затвори за недељу дана вратићемо се у најгори сценарио од 1. децембра, када смо за 24 сата имали 7.999 новозаражених, за две до три недеље и на црни максимум од 69 умрлих, који смо имали 4. децембра, а епидемија ће по катастрофи, можда, надмашити све што смо досад видели.

Са овом пројекцијом, како сазнају "Новости", лекари данас излазе пред остатак Кризног штаба, од којег траже исто што и у понедељак - да се на минимум седам дана уведе "локдаун" и затвори све изузев маркета, апотека и бензинских пумпи. Став, међутим, није променила већина чланова из немедицинског дела штаба, који се противе затварању, па у ситуацији супротстављених мишљења компромис тражи премијерка и председница штаба Ана Брнабић.

Против "локдауна" експлицитно су, према сазнањима "Новости", министри Маја Гојковић, Дарија Кисић Тепавчевић, Тома Момировић, Вања Удовичић, градоначелници Ниша, Крагујевца и Новог Сада. Испред Београда Горан Весић, заменик градоначелника, према сазнањима "Новости", такође, није за затварање, али ни за компромисно решење - затварање за викенд и скраћивање радног времена осталим данима на 18 сати.

- Београд је одлучно против увођења полицијског часа и залаже се да се строго поштују постојеће епидемиолошке мере без нових рестрикција - каже за "Новости" Горан Весић. - Прошли викенд је показао да, уколико се радно време угоститељских објеката и тржних центара ограничи до 14 сати, настаје прави стампедо. Потпуно је логично и нормално да се боравак људи на тим местима распореди током читавог дана и да се строго поштују епидемиолошке мере, али и да се кажњавају они их не поштују. Не прихватамо да се све затвори јер то би било погубна мера по мале, породичне фирме, а они који то предлажу не размишљају о томе какве би последице таква одлука имала по ментално здравље становништва. Никада нећу, по цену да одем са функције на којој сам, гласати за алиби одлуке које уништавају економију ове земље.

У медицинском делу штаба, иако убеђени да је у претећој епидемиолошкој ситуацији минимум седам дана затварања граница испод које не може да се иде, свесни су да ће бити прегласани. Ниједан од компромиса који премијерка покушава да нађе, према мишљењу лекара, не одговара тренутној епидемиолошкој ситуацији. Ако заоштравање мера буде мање од онога што су тражили, како су у четвртак потврдили "Новостима" чланови медицинског дела штаба, тражиће од премијерке да јавно каже да је таква одлука донета против њихове воље.

- Чини се да у Штабу нема довољно свести да смо сад у горој ситуацији неко икад: нови британски сој даје залет епидемији, масовно заражавање угрозиће вакцинацију, болнице су пуне, а нон-ковид пацијенти су већ дуже од годину дана колатералне жртве епидемије - рекао је у четвртак "Новостима" један од лекара из Штаба. - Нећемо да иступамо појединачно пред седницу, све што смо имали рекли смо, али се озбиљно поставља питање наше улоге у овом телу.

Да корона показује све јачу снагу потврђује и др Мирсад Ђерлек, државни секретар.

- Трансмисија вируса је енормно брза, на Кризном штабу и Влади је један од најтежих задатака од почетка епидемије. Морамо да видимо шта би значио "локдаун", и да будемо јасни, то значи смањена јавна потрошња, пад производње и извоза, и оно што је најболније за нас, пад БДП-а. Здравље људи и људски животи морају бити на првом месту. Тешко је сада донети одлуку и мере које ће заштитити и једно, и друго - каже Ђерлек.

Корона-пресек у четвртак је био нешто повољнији него дан раније: регистровано је 3.866 инфицираних на 15.769 трестираних, преминуло је 17 људи, а број оболелих на респираторима повећао се на 173.

До сада је тестирано више од три милиона људи.

Масовна вакцинација тече по плану, а у четвртак је вакцинисан милионити грађанин у Србији, саопштила је премијерка Брнабић.

- Посебно нам је важно да је завршена прва фаза вакцинације, да смо на око 95 одсто вакцинисаних грађана из приоритетних група који су се пријавили и да сада позивамо све грађане да се пријаве за вакцину без обзира на то колико имају година - рекла је премијерка.

Забрињава међутим раст броја оболелих, али и тежина клиничке слике. Координатор привремене болнице у "Арени", Владо Батножић, каже да је у тој болници на лечењу 386 пацијената и да долазе све млађи људи, па и читаве породице. Чак 306 хоспитализованих у четвртак је било на кисеонику.

МОГУЋЕ ПОНОВО 8.000 ЗАРАЖЕНИХ

ДИРЕКТОР канцеларије Светске здравствене организације (СЗО) у Србији Маријан Ивануша изјавио је да је епидемиолошка ситуација у земљи погоршана због комбинације неспровођења епидемиолошких мера и присуства нових сојева вируса корона. Он је оценио да би број новозаражених у Србији брзо могао да порасте на 8.000 и угрози здравствени систем.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)