БИЛИ СУ НАЈБОЉИ ПРИЈАТЕЉИ: Владика Атанасије и Амфилохије друговали од Богословије, на одру митрополита оставио једну књигу

Новости онлине

04. 03. 2021. у 20:26

ДАНАС је у Требињској болници преминуо умировљени владика Атанасије Јевтић, један од највећих теолога Српске православне цркве.

БИЛИ СУ НАЈБОЉИ ПРИЈАТЕЉИ: Владика Атанасије и Амфилохије друговали од Богословије, на одру митрополита оставио једну књигу

Фото: Приватна архива

Владика је изгубио битку са вирусом корона, четири месеца након што је преминуо његов велики пријатељ, митрополит црногорско-приморски Амфилохије Радовић.

Њихово друговање је почело још на Богословији у Београду, коју су заједно похађали. И фотографија испод сведочи о пријатељству два хришћанска пастира.

Фото: Приватна архива

Сви такође памте потресан говор владике Атанасија на одру свог пријатеља у Подгоричком храму.

Владика је на одар свог најбољег пријатеља понео књигу коју је он приредио, писма Аве Јустина свом духовном чеду Амфилохију, као и тропар који су спевали призренски богослови.

- Његов пут је пут Христа. Посетио сам Митрополита у болници. Тражио је да га исповедим - почео је своју беседу владика Атанасије крај одра митрополита Амфилохија.

- И ја сам се њему исповедио. И, ородили смо се - казао је умировљени владика Атанасије у краткој беседи над одром Амфилохија.

- Он је био спреман на овај пут, на пут Христа којим је ходио, служећи и жртвујући се за народ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)