ЈЕДНО ДЕТЕ ДИГЛО РУКУ НА СЕБЕ: Позив на масовно самоубиство се великом брзином ширило ТикТоком - руска полиција хитно реаговала

Новости онлајн

04. 03. 2021. у 17:37

ЈЕДНО ДЕТЕ ДИГЛО РУКУ НА СЕБЕ: Позив на масовно самоубиство се великом брзином ширило ТикТоком - руска полиција хитно реаговала

Фото: Депоситпхотос

РОДИТЕЉИ широм света јуче су контролисали своје малишане и њихов приступ друштвеним мрежама.

Разлог за то није био нимало наиван. Наиме, Интерпол је бројним министарствима унутрашњих послова послао упозорење да је за 3. март најављено масовно самоубиство младих особа на друштвеној мрежи ТикТок.

То упозорење стигло је и до МУП-а Србије и Републике Српске, након чега је издато саопштење и апел родитељима да одмах провере активности своје деце на друштвеним мрежама. У том саопштењу је наведено да се тај позив првенствено односио на локалну ТикТок групу у Русији, али да је ипак у циљу превенције било какве негативне последице потребна максимална опрезност.

Како преносе руски медији, нечији болестан изазов који децу позива на самоубиство, срећом, није "дао резултате". Јуче је само на подручју Санкт Петербурга забележен један покушај суицида међу децом, али власти мисле да конкретан случај нема никакве везе са болесним изазовом на друштвеним мрежама, а истрага је у току.

Медији наводе да је девојчица (13) завршила у болници након што је себи покушала да одузме живот. Није прецизирано како је девојчица покушала да науди себи, али истичу да је завршила на испирању желудца.

Фото: Депоситпхотос

Како је све почело?

Протеклих дана све више родитеља у Русији је од школа добило упозорење да су се на ТикТок-у појавили снимци који позивају децу на масовно самоубиство 3. марта. У Москви је то саопштење стигло од надлежних у Министарству просвете и науке, који су апеловали на све родитеље да наредних дана прате понашање и кретање своје деце.

- Молимо вас да са децом причате о овој теми. Да им кажете да их волите и да вам значе. Само пажњом и љубављу можемо да заштитимо нашу децу од оних који желе да манипулишу њиховим осећањима - стајало је у саопштењима.

Руски медији преносе да су се први сумњиви снимци на овој друштвеној мрежи појавили 24. фебруара. Према речима Николаја Макаренка, заменика шефа Савезне службе за надзор комуникација, до 22 часа 25. фебруара, спорни видео је имао више од 430.000 прегледа, преноси Би-Би-Си.

Власти су одмах реаговале и ТикТок је почео да блокира ту врсту садржаја на својој платформи.

Међутим, Ирина Јароваја, заменица портпарола Државне Думе је рекла да мере које је предузео Роскомнадзор (Савезна служба за надзор комуникација, информационе технологије и масовних медија) нису биле довољне. Тражила је да се уђе у траг особама које су одговорне за дистрибуцију снимака који позивају на масовно самоубиство.

- Треба нам координисана акција државних служби, с обзиром на то да је дистрибуција садржаја добро планирана - истакла је Јароваја.

Одмах су реаговали из Тужилаштва и наредили истрагу како би се предузеле све мере и открили починиоци.

Из ТикТока је у међувремену стигло саопштење да су уклонили спорни садржај и да ће наставити благовремено да прате и уклањају снимке који крше правила ове платформе и промовишу и подржавају самоубиство.

- Уклонили смо и наставићемо да уклањамо видео снимке који су повезани са суицидом - саопштили су из ТикТок-а.

Истовремено, блокирани су и хаштагови који су се користили приликом дистрибуције таквог садржаја, нагласили су из компаније.

Иначе, крајем фебруара Роскомнадзор је, само на друштвеној мрежи ТикТок открио, и блокирао више 400.000 видео снимака који позивају на самоубиство.

Деца и раније страдала због "изазова"

Подсетимо, у појединим земљама долазило је до забране приступа ТикТоку корисницима чија старост не може да буде дефинитивно доказана. Томе је, између осталог, претходила стравична смрт једне девојчице из Палерма, која се крајем јануара угушила пошто је, по свој прилици, учествовала у једној од игри "изазова" на мрежама.

Девојчица је пронађена у купатилу са појасом око врата завезаним за радијатор, хитно је пребачена у болницу, али јој није било спаса.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)