"МЕДАЉЕ ОБАВЕЗУЈУ ДА НАСТАВИМО БОРБУ" - Одликовани медицинари: Најтеже пада када гледамо лица уплашених пацијената који се боре за дах

Танјуг

04. 03. 2021. у 15:28

МЕДАЉЕ ОБАВЕЗУЈУ ДА НАСТАВИМО БОРБУ - Одликовани медицинари: Најтеже пада када гледамо лица уплашених пацијената који се боре за дах

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

МЕДАЉЕ нас обавезују да наставимо борбу, кажу одликовани здравствени радници који су пуних годину дана на првој линији фронта у борби против епидемије корона вируса и наводе да им најтеже пада да гледају лица уплашених пацијената који се боре за дах и очекују њихову помоћ.

Међу одликованима, којима је медаље данас уручио председник Александар Вучић, је брачни пар Марија и Марко Зекић, који од марта прошле године раде у црвеној зони у Клиничком центру Ниш и ковид амбуланти Дома здравља у том граду.

Марија, медицинска сестра у Клиници за урологију КЦ Ниш, каже да су и она и супруг у почетку били уплашени, јер се није много знало о ковиду-19 и како се преноси, али да су све време подршка једно другом.

-У почетку је било тешко јер смо морали да се уклапамо са сменама, ретко смо се виђали, плашили смо се јер нисмо знали много о вирусу, али временом смо једно другом постали подршка у свему, размењујемо савете и гурамо даље - испричала је Марија новинарима после церемоније уручења медаља.

Њен супруг Марко, физиотерапеут Дома здравља у Нишу, тренутно ангажован у ковид амбуланти на узимању узорака за тестирање на ковид-19 инфекцију, истиче да им није било лако да ускладите посао са породичним обавезама и бригом о ћерки, као и да не донесу вирус у кућу.

-Сваку прилику користимо да разменимо искуства, да будемо уз ћерку која је свесна целе ситуације, а трудимо се да јој не недостаје пажње и љубави, а све то није нимало лако - каже Марко.

Снагу да издрже супружници су проналазили у породици и подршци пријатеља, а подстрек ће им бити, истичу, бити и медаље које су данас добили од председника Србије.

-Овај орден ће сваког дана да нас опомиње да наставимо даље, да се трудимо да останемо исти или да постанемо бољи, ако је то могуће. Ово је огромна част коју нисмо очекивали - рекао је Марко.

Председник Србије је и постхумно одликовао здравствене раднике који су изгубили битку борећи се за животе својих пацијената, а међу којима је и специјалиста неуропсихијатрије Опште болнице Сремска Митровица др Анђелко Бачванин.

Његова супруга примаријус доктор медицинских наука Љилљана Станчетић Бачванин је кроз сузе захвалила држави и председнику Вучићу на исказаном поштовању према њеном супругу, али и свим лекарима који се, како каже, несебично дају и свакодневно ризикују своје животе.

-Мој супруг је радио у Општој болници, није био у црвеној зони, али и у зелену зону долазе пацијенти који су у инкубацији или не знају да су оболели. Није имао срећу да преживи вирус, то је још једна опомена да се сви морамо чувати и придржавати мера - рекла је Љиљана, специјалиста неурологије која је и сама била заражена вирусом.

Упозорила је да је ковид-19 непредвидива болест чији је исход тешко предвидети истичући да је смрт њеног супруга још једна опомена да вирус треба озбиљно схватити.

- Свим колегама желим много успеха у даљем раду. Жао ми је, али и драго да је на овај начин исказано поштовање свима који раде овај посао - рекла је Љиљана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)