ДИРЕКТОР СЗО У СРБИЈИ УПОЗОРАВА: Број новозаражених може брзо да порасте на 8.000

Novosti online

04. 03. 2021. у 10:28

ДИРЕКТОР СЗО У СРБИЈИ УПОЗОРАВА: Број новозаражених може брзо да порасте на 8.000

Фото Д. Миловановић

ДИРЕКТОР канцеларије Светске здравствене организације (СЗО) у Србији Маријан Ивануша изјавио је да је епидемиолошка ситуација у земљи погоршана због комбинације неспровођења епидемиолошких мера и присуства нових сојева вируса корона. Он је оценио да би број новозаражених у Србији брзо могао да порасте на 8.000 и угрози здравствени систем.

Ивануша је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, навео да побољшање или погоршање епидемиолошке ситуације зависи од понашања људи.

- Знамо да су мере које спречавају пренос вируса: физичка дистанца, ношење маске, хигијена руку и наравно, ако је неко болестан треба да буде изолован и његови контакти треба да буду у карантину. Дакле наше понашање је од великог значаја за то какав ће бити тренд и какве ће бити бројке - рекао је Ивануша.

Он је указао да је тешко израчунати колики проценат грађана би требало да буде вакцинисан да би се остварио колективни имунитет и истакао да је прерано говорити о томе.

- Нарочито имајући у виду појаву вируса који се лакше преноси. Ако се вирус лакше преноси, онда треба да буде више вакцинисаних (за остваривање колективног имунитета) - напоменуо је Ивануша.

Он је додао да ће у Србију путем програма Ковакса прве вакцине у најбољем случају доћи у марту и да је наша земља урадила све како би то било остварено.

До проблема у том програму, према његовим речима, дошло је због неких регулаторних услова и несташице вакцина.

„Тек пре неколико дана су прве вакцине (преко Ковакса) дистрибуиране у Африци и надам се да ће што пре бити дистрибуиране у нашим крајевима“, додао је директор канцеларије СЗО у Србији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)