ТИТОВ СИСТЕМ СЕ ЗАНСИВАО НА ТРИ МИТА: Аболирани починиоци злочина над Србима (ВИДЕО)

Novosti online

03. 03. 2021. у 21:24

ТИТОВ СИСТЕМ СЕ ЗАНСИВАО НА ТРИ МИТА: Аболирани починиоци злочина над Србима (ВИДЕО)

Фотографије: Стеван Крагујевић, Архива Слободана Ранковића и документација "Новости"

ИСТОРИЧАР и публициста проф. др Срђа Трифковић изјавио је у јутарњем програму Хепи ТВ да се систем Јосипа Броза Тита заснивао на три мита.

Први мит је био да су сви народи Југославије дали подједнак допринос победи антифашистичке борбе, другим речима, да су сви заједнички улагачи у банку НОБ. Други је био да су сви једнако страдали. Силне спомен плоче су биле посвећене жртвама фашистичког терора, а Срби су били денационализовани као жртве. Починиоци су били аболирани јер су они постали "слуге окупатора", другим речима, "они нису сами чинили злочине својом вољом, јер су наводно чинили оно што су окупатори желели". То једноставно није била истина. Хрватска је била једина колаборантска држава нове Европе која је сама вршила свој Холокауст над Јеврејима. То је била једина земља на тлу Европе у којој је више страдало цивила који нису Јевреји, него оних који то јесу. То је зато што су имали свој сопствени, апарат принуде и уништења. Прича о "тзв. НДХ", од тога ми се повраћа. То је била држава у пуном капацитету. Када бисмо за тренутак претпоставили да су Италијани и Немци вукли конце, то би био облик аболиције који не би био историјски утемељен - рекао је Трифковић и додао да су Италијани спасавали Србе.

Историчар је објаснио да су српски устаници, Италијани, али и сами Немци спречили да усташе истребе Србе.
 
- Садистичко иживљавање је заправо Немцима сметало - рекао је историчар, објашњавајући да су Немци своју индустрију смрти деперсонализовали.
 
Професор је рекао да би било добро да "Дара из Јасеновца" буде само први корак у приказивању страдања Срба у НДХ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)