СРБИ У ГРЧКОЈ: Преживели смо бомбардовање, сада и земљотрес, још само ванземаљце!

Новости онлине

03. 03. 2021. у 16:16

СРБИ У ГРЧКОЈ: Преживели смо бомбардовање, сада и земљотрес, још само ванземаљце!

Фото: Танјуг/АП

„ПРЕЖИВЕЛИ смо бомбардовање, сада ово, још само ванземаљце!“, каже Ангелина Божић из Ларисе, након снажног земљотреса јачине 6 степени по Рихтеру, који је погодио Грчку око 11 сати.

Епицентар потреса био је 121 километар југозападно од Солуна и 24 километра од Ларисе, на дубини од 20 километара.

Ангелина је удата за Грка и мајка је двоје гимназијалаца, а на наше питање да ли се уплашила каже да се након бомбардовања не боји земљотреса.

ПРЕЖИВЕЛИ СМО И ЗЕМЉОТРЕС, ЈОШ САМО ВАНЗЕМАЉЦИ

„Сада је све у реду“, каже нам и објашњава да је земљотрес био веома плитак, површински, што и јесте разлог да се тако јако осетио.

„У Лариси се баш добро осетио земљотрес. Било је страшно, у кући је све попадало и тих 6 степени Рихтера осетило се као да је било 10. Народ је још напољу, а деца су у двориштима школа. Нису их пустили да се врате кући јер нису сигурни да ли су им родитељи тамо, па да не буду сами. Катастрофа је, не знамо шта се дешава тамо где је епицентар, у селу где има и старих кућа“, објашњава Ангелина.

У тренутку док са нама разговара каже да се осећа нови потрес.

„Ево сада, у овом моменту, поново је један јак земљотрес. Све се опет љуља. Ово ће да потраје вероватно и цео дан, а још не знамо да ли ћемо остати на улицама“, каже наша саговорница која нам је нешто касније јавила да су добили поруку од „Заштите грађана“ да остану на улици јер се очекује још јачи потрес.

Фото: Танјуг/АП

Љубица Покрајац, наставник у српској школи у централној Грчкој за Спутњик каже да се земљотрес осетио и код њих у Велестину, који се налази на аутопуту, на скретању за Волос.

„Ја овакав земљотрес нисам одавно осетила. Баш се добро заљуљало, али није било штете. У том тренутку смо се уплашили, али није било рушења ствари, само су се лустери заљуљали“, каже Љубица.

Фото: Танјуг/АП

У тренутку потреса она је била код куће са двоје деце која су имала он-лајн наставу.

„Земљотрес су осетили и њихови наставници који им држе часове преко интернета. Они су одмах прекинули наставу и рекли им да потраже родитеље и да изађу напоље. Али, док смо ми стигли до њихових врата почело је да се смирује, па ми нисмо излазили напоље, а видим да нису ни други. Напољу нема комшија, све је мирно. Чак су и пси били мирни и нису алармирали, иако је након првог било још земљотреса на још мањој дубини. Ни они нису били слаби, ишли су преко 4 степена Рихтерове скале“, објашњава Љубица и додаје да се земљотрес осетио и на Халкидикију и у Скопљу.

Грчки лист Катимерини преноси да се земљотрес осетио и у Атини и другим деловима западне Грчке, а потрес се осетио и у Србији и Хрватској.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

zaplanjac

04.03.2021. 21:04

mnogo se nesto iskomplikovalo na ovoj nasoj jedinoj planeti zemlji,sve je to posledica promene kllime , covecanstvo tu ne moze nesto posebno da uradi.kao sto je da vrati rotaciju za sedam stepeni koji su se desili kada je bio cunami u indijskom okeanu.prosto receno sunce ne sija na istom mestu gde je sijalo pre cunamija ieto ti promena klime.e sada bi trebalo tu biti pametan kako dalje se prilagoditi i kako unapred spasavati zivote u globalu